16 Aralık 2016 00:35

NTV Spor'a prezervatif cezası

RTÜK, NTV Spor'a prezervatif reklamı yayınladığı gerekçesi ile ceza verdi.

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), NTV Spor kanalına çocuk ve gençlerin izleme saatlerinde prezervatif reklamı yayınladığı gerekçesiyle oy çokluğuyla ceza verdi.

bianet'ten Ekin Karaca'nın haberine göre, Söz konusu saatin “Korumalı saat” kapsamında olduğunu belirleyen RTÜK, “Cinsel içerikli ürün tanıtımlarının, çocuklarda merak uyandırdığı, küçük yaştakilere açıklanmasında bazı zorluklar yaşanabileceği, gençler için özendirici olduğunu” değerlendirdi.

Söz konusu reklam 4 Ekim tarihinde saat 23.14’te yayınlandı.

bianet’e konuşan bir RTÜK üyesi, söz konusu cezanın RTÜK Kanunu’nun 8/2 maddesi uyarınca verildiğini söyledi.

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8/2 maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz.”

İLK KEZ İSE UYARI CEZASI

Yetkiliye NTV Spor’a verilen cezayı sorduk:

“Eğer aynı nedenle daha önce cezası yoksa uyarı cezası verilir. Ancak daha önce aynı nedenden ceza verilmişse, bir önceki ayın reklam gelirlerinin yüzde 1’ini ödemek durumunda kalırlar.”

RTÜK KARARI

Cumhuriyet'in haberine göre kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Cinsel içerikli ürün tanıtımlarının, çocuklarda merak uyandırdığı; gençler için özendirici olduğu, bu tanıtımların saat 24.00’den sonra yapılması gerektiği düşünülmektedir.

“Bilindiği gibi küçük yaştaki izleyiciler ekranda gördükleri özellikle de reklamlarda gördükleri ürünleri merak etmektedir. Bu ürünün yetişkinlere yönelik olması nedeniyle, küçük yaştakilere açıklanmasında bazı zorluklar yaşanabileceği düşünülmektedir.

“Dolayısıyla sadece yetişkinlerin özel yaşamında kullanabilecekleri ürünlere yönelik reklamların, çocukların ekran başında bulunamayacakları düşünülen korumalı saatler dışındaki zaman dilimlerinde yayımlanmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Oysa yayın kuruluşu, prezervatif reklamını korumalı saatler içerisinde yayımlamış, küçük yaştaki izleyicilerin zarar görebileceklerini gözardı etmiştir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Küba'dan Çek Cumhuriyeti'ne 'rom' teklifi

SONRAKİ HABER

FETÖ'nün barolar imamı belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...