15 Aralık 2016 18:44

Ayhan Bilgen: Esad da terörle mücadele ettiğini söylüyor

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde, Halep'te yaşananlara dikkat çekti. 

Paylaş

Bilgen, Türkiye'nin dış politikadaki tutarsızlığının bedelini sivillerin ödediğini ifade ederek, Halep için gösterilen duyarlılığın Cizre için, Sur için gösterilmediğine de dikkat çekti. 

Bilgen, şu ifadeleri kullandı: 

“Devletler savaşır, bedelini sivil halk öder, insanlar öder. Suriye’de beş yıldır bir devletler savaşı var. Bundan 25 yıl önce çok benzer bir süreci Irak yaşadı. Biz iki yıldır bu kürsülerde Irak’ta Türkmenlerin yaşadığını hatırlatıyoruz, diyoruz ki: O zaman da Türkmenler Türkiye tarafından örgütlendirildi, desteklendi ama sonra Türkiye'nin siyasi tavrı değişti, Türkmenler ortada bırakıldı. Türkiye ile Irak rejimi arasındaki ilişki Türkiye’deki iktidar değişikliğiyle birlikte değiştiği için bunun bedelini Irak Türkmenleri ödedi. 

Şimdi Türkiye’de bir iktidar değişikliği yok ama Suriye politikasında bir değişiklik var. Dolayısıyla, bunun bedelini de galiba en ağır biçimde Türkiye tarafından da desteklenmiş kitleler ödemek zorunda kalıyorlar.”

DIŞ POLİTİKADAKİ DEĞİŞİKLİĞİN BEDELİNİ SİVİLLER ÖDÜYOR

Birkaç hafta önce, Halep’le ilgili Rusya’dan gelen ricaların içeriğinin ne olduğunu öğrenemediklerini belirten Bilgen “Ama yaşananlardan tahmin edebiliyoruz. Oradan çekilip başka bir talepte bulunulduğunu, başka bir kırmızı çizgide ısrar edildiğini yani artık Esad’ı devirmenin zaten mümkün olmadığını, diğer muhalif grupları da desteklemenin reel koşulları kalmadığını tahmin edebiliyoruz. Bunun bedeli sivil toplum tarafından, halk tarafından, çocuklar tarafından ödeniyor.

Bu, “Biz oradan çekilmeyi sağlarız ama karşılığında siz de Rojava’da, Kobani’de Kürtlerle ilgili birtakım taleplere fırsat vermeyin” uzlaşmasıysa, ne yazık ki ne akılcı bir politika ne de insani bir politikadır” dedi.

KÜRT SORUNU DIŞ POLİTİKAYI ESİR ALMIŞ DURUMDA

Kürt sorununun Türk dış politikasını, Türkiye’nin Suriye politikasını esir aldığını, rehin aldığını söyleyen Bilgen konuşmasına şöyle devam etti: “Yani sırf Suriye’de Kürtlerin bir bölgesel etkinliği, gücü olmasın diye Türkiye zarar görüyor. Türkiye'nin barışını tehdit etiği gibi, Suriye’deki Sünni Araplara da zarar veren bir noktaya gelmiş durumda.

ESAD DA TERÖRLE MÜCADELE ETTİĞİNİ SÖYLÜYOR

Halep’le ilgili insani yardım çağrıları ne kadar doğalsa, zorunluysa, hayatiyse, insaniyse; Cizre’de, Sur’da, Nusaybin’de, Şırnak’ta mağdur olan insanlar için de o kadar doğal. Yüz binlerce insan yerinden ayrılmak zorunda kalmışsa  o dayanışmanın Türkiye'nin batısında gösterilmemiş olması, Halep için gösterilen duyarlılığın Cizre için, Sur için gösterilmemiş olması toplumda bir kırılmaya, bir incinmeye ve ortak yaşama iradesiyle ilgili ciddi bir kayba dönüşmektedir. 

Suriye haber sitelerini takip edenler gayet net bir karşılaştırma yapabilirler. Suriye resmi yayın organlarına baktığınızda beş yıldır Suriye’de sadece terörle mücadele edilmektedir, hiçbir sivil zarar görmemektedir, siviller asla hedef alınmamaktadır, Suriye rejimine karşı kafa tutan terörist örgütler imha edilinceye kadar, son terörist öldürülünceye kadar mücadele yürütülmektedir. 

Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara yaptığı neyse, İsrail’in Filistin’e yaptığı karşısında ne tavır sergiliyorsanız, Suriye için ya da başka ülkeler için de aynı tutarlıkla olmalısınız. Tabi, kendi ülkeniz için de aynı yaklaşımla hareket etmek zorundasınız.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Darüşşafaka, Real Madrid'i 81-68 yendi

SONRAKİ HABER

Erdoğan ile Obama telefonda Halep'i konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...