15 Aralık 2016 14:24

Hitler’in evine el konulacak

Avusturya Parlamentosu, Faşist Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’in doğduğu eve el koyulmasını öngören bir yasayı onayladı.

Paylaş

Avusturya Parlamentosu, Faşist Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’in doğduğu eve el koyulmasını öngören bir yasayı onayladı.
Ev sahibi Gerlinde Pommer, binayı satmayı defalarca reddetti. Ancak Pommer şimdi yüklü miktarda tazminat alacak.

Parlamento’nun bu kararı, hükümet ile Pommer arasında uzun süredir devam eden çekişmeyi sona erdiriyor. İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka da dahil olmak üzere bazı insanlar evin alınmasını isterken bazı tarihçiler, bunun Avusturya’nın Nazi geçmişini inkâr etmek anlamına geleceğini savunuyor. Kimileri, binanın tarihi kent merkezinin bir parçası olduğunu ve bu yüzden korunması gerektiğini ileri sürüyor. Ancak ev, hâlâ neo-Nazi sempatizanları çekiyor.

YILLARDIR 4 BİN 500 AVRO ÖDENİYORDU

Devlet, ev sahibi Gerlinde Pommer’in 2011’den beri tadilatına ve satışına izin vermediği ve bu yüzden boş olan eve, aylık 4 bin 500 avro kira ödüyordu. Evi ‘kutsal bir mabet’ olarak gören Neo-Naziler, Hitler’in doğum günü olan 20 Nisan’da evi ziyaret etmek ve Nazi yanlısı sloganlar atmak istiyordu. Hitler, 20 Nisan 1889’da Avusturya-Almanya sınırına yakın olan binanın en üst katında kiralanmış bir odada doğmuş ve 3 yaşına kadar burada yaşamıştı. Nazi yönetimi sırasında bir çok turistin uğradığı ev, adeta bir tapınağa dönüştürülmüştü. Pommer ailesi tarafından satın alınan ve 1972’den beri devlete kiralanan ev, uzun yıllar kültür merkezi, kütüphane, banka şubesi, okul ve atölye olarak kullanılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta heyelan nedeniyle 11 ev tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Aşırı yüklenme nedeniyle 45 günde 214 trafo yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...