15 Aralık 2016 14:21

İtalya’da beş yılda beşinci hükümet

İtalya'da Renzi'nin istifası sonrası Gentiloni başbakanlığındaki yeni hükümet görevine başladı.

Paylaş

İtalya'da, Matteo Renzi’nin 4 Aralık’ta yapılan anayasa referandumunu kaybetmesi üzerine başbakanlıktan istifa etmesinin ardından kurulan yeni hükümet parlamentodan güvenoyu alarak resmen göreve başladı.

Renzi’nin kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Paolo Gentiloni başbakanlığında kurulan yeni hükümet, Kasım 2011’den bu yana ülkenin gördüğü beşinci hükümet oldu. Gentiloni hükümeti teoride 2018 başında yapılması beklenen genel seçimlere kadar görevde kalabilir. Ancak 4 Aralık referandumu ve Renzi’nin istifasının ardından muhalefetten erken seçimlere gidilmesi çağrıları geliyor. Muhalefetteki sağ eğilimli, popülist 5 Yıldız Hareketi, “Renzi hükümetinin fotokopisi” olarak gördüğü Gentiloni hükümetinin güven oylamasına katılmayı reddetti ve bir an önce seçimlere gidilmesi çağrısı yaptı.

İtalya’da Silvio Berlusconi’nin 12 Kasım 2011’de istifa etmesinin ardından, Mario Monti başbakanlığında bir teknokratlar hükümeti kurulmuştu. 2013 genel seçimlerinin ardından PD’li Enrico Letta liderliğinde kurulan hükümetin ömrü bir yıl bile sürmemişti. O dönem PD’nin yükselen yıldızlarından olan Matteo Renzi, parti içi hamlelerle 2013 sonunda PD Genel Sekreteri, 2014’te de Başbakan olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

GMİS: TTK'nın özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta heyelan nedeniyle 11 ev tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...