15 Aralık 2016 14:04

Antep İHD: Bu katliamlara alışarak yaşamayacağız

İHD Gaziantep Şubesi, İstanbul Beşiktaş'ta yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında İstanbul Beşiktaş katliamı kınanarak “Bu katliamlara alışarak yaşamayacağız” denildi. Açıklamada Türkiye’de özellikle son dönem yaşanan insan hakları ihlallerine de dikkat çekildi. 

İHD Şube Binasında yapılan basın açıklamasını İHD Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Hartavi okudu. Hartavi, “İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak yaşam hakkına karşı gerçekleşen bu saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz” sözleriyle başladığı açıklamayı şu sözlerle sürdürdü: “Bugüne kadar yaşanan benzeri olayların açıklığa kavuşturulmadığı gerçeğini unutmadan, bu katliamın en kısa sürede aydınlatılmasını talep ediyoruz. Şiddetin, saldırının ve insan ölümlerinin bir hak arama yöntemi olamayacağını belirtmek isteriz.”Açıklamada son günlerde yaşanan gözaltı operasyonlarına da dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Siyasal iktidarın bu katliamı sebep göstererek muhalif kesimlere karşı gözaltı operasyonları yapmasını, kendine yakın basın yayın organları kanalıyla bu kesimleri hedef gösteren söylemler geliştirmesini de kaygı ile izliyoruz.”

'İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNİN KAZANIMLARI ONLARCA YIL GERİYE GİTTİ'

10 Aralık günü İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 68. Yıldönümü olduğunu hatırlatan ve Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununun en önemli halkasının Kürt sorunu olduğunu belirten Hartavi,bu sorunun barışçıl ve demokratik yolla çözülmediği sürece Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi sorunlarının çözülemeyeceğini ifade etti.

Hartavi 2015 Temmuzundan itibaren yaşanan süreci özetleyerek yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti:  “Türkiye’de 2015 Temmuzunda savaş politikalarına yeniden dönülmesiyle birlikte çözüm sürecinin yol açmış olduğu insan hakları açısından göreceli sükûnet yerini kaos ve ağır hak ihlallerine bırakmıştır. İçeride ve dışarıda sürdürülen savaş politikalarının da etkisiyle ülkenin temel sorunları giderek daha da ağırlaşmış, siyasal otoriterleşme tırmanışa geçmiş, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ortadan kalkmış, siyasal gücün tek elde toplandığı fiili bir başkanlık sistemi yaşanmaya başlanmıştır. Bunlar yetmezmiş gibi 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL uygulaması ve çıkarılan KHK’lar sonucu her boyutta yaşanan yeni hak ihlalleri ve değer yitimi insan hakları mücadelesinin kazanımlarını onlarca yıl geriye götürmüştür.”

Bugün Türkiye’de insan hakları açısından acilen yerine getirilmesi gereken talebin barışın tesis edilmesi olduğunu belirten Hartavi, demokrasinin ön şartının da ifade özgürlüğü olduğunu söyleyerek “Şu anda Türkiye’de ifade özgürlüğü otoriter yönetimin yargı baskısı altındadır. Dolayısıyla Türkiye’de asgari standartlarda dahi demokrasiden söz edilemez. Bu nedenle demokrasi mücadelemiz kaçınılmazdır” dedi. Hartavi açıklamayı şu sözlerle bitirdi: “Demokrasi ve insan hakları mücadelemiz kesintisiz olarak devam edecektir. Herkesin, barış dileklerimizle insan hakları gününü kutluyoruz.” (Antep/Evrensel)

ÖNCEKİ HABER

Alevileri katliamla tehdit eden akademisyene suç duyurusu

SONRAKİ HABER

İzmir’deki ‘ölümcül toz paniği’ (asbest) Meclise taşındı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa