15 Aralık 2016 09:01

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü serbest bırakıldı

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Paylaş

Hakkında zorla getirme kararı olan HDP Dersim milletvekili Alican Önlü, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Diyarbakır'da görülen "KCK Ana Davası" kapsamında Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 12 Aralık'ta hakkında verdiği "Zorla getirme" kararı nedeniyle dün Ankara'da gözaltına alınan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, bu sabah çıkarıldığı mahkemede serbest bırakıldı.

Dava kapsamında ifade vermesi ve ses analizinin yapılması için mahkemeye çıkarılan Önlü, daha önce mahkemede yaptığı savunmasını tekrar ettiğini belirterek, ekleyecek bir şeyin olmadığını söyledi. Önlü, dinlenen telefon görüşmelerindeki ses kayıtlarının kendisine ait olmadığını belirterek, daha önce ses kaydının alındığını sözlerine ekledi.

Ardından savunma yapan Önlü'nün avukatı Cihan Aydın, Ankara ve Diyarbakır’da polisi aramalarına rağmen müvekkillerinin nerede olduğu konusunda kendilerine bilgi verilmediğini belirtti. Aydın, "10 Kasım yapılan duruşmada zorla getirme kararı kaldırıldı. Ne olduysa yeniden zorla getirme kararı çıkarıldı. Mahkemenin bunu bize açıklaması lazım. Ortada savunma yapılacak bir şey yok. İki cümlelik bir şey için müvekkilim 12 saattir gözaltında” diyerek tepki gösterdi. Aydın, bu davanın soruşturma ve yargılamasında yer alan 12 hakim ve 9 savcının meslekten ihraç edildiğini ve "Örgüt üyeliği" ile tutuklandığını hatırlattı.

'HUKUK TALİMATLA HAREKET EDEMEZ'

Avukat Mesut Beştaş ise, zorla getirme kararı verilmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığı'nda Ankara'da güvenlik zirvesi yapıldığını hatırlatarak, “Aynı gün milletvekilleri hakkında zorla getirme ve yakalama kararı çıkarıldı. Hukuk talimatla ile hareket edemez. Bize bu kararın talimat ile alınmadığını göstermek için müvekkilimizi bırakmanızı talep ediyoruz" dedi.

Avukat Mehmet Emin Aktar ise, “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı kalmadı. Hiç değilse bu uygulama usule ve kanuna uygun yapılsın" diye konuştu.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, ses analizi için Önlü'nün ses kaydının alınması ardından serbest bırakılmasına karar verdi. Davanın duruşması Nisan 2017 tarihine ertelendi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Petrol platformu çötü: 10 işçi kayıp

SONRAKİ HABER

Okuldaki yardım parası İHH’ye!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa