14 Aralık 2016 23:40

Asgari ücrete yeni kavuştu ama onunla da geçinemiyor

Patronların sıfır zam önerdiği, Türk-İş'in 1600 TL'lik teklifini hükümetin çok bulduğu asgari ücrete 4 yıl sonra kavuşan işçi bununla da geçinemiyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Patronlar asgari ücrete sıfır zam önerirken, hükümetse Türk-İş’in 1600 TL’lik asgari ücret teklifini çok buluyor. On binlerce işçinin çalıştığı Ankara Mobilyacılar Sitesi, namıdiğer Siteler’de çalışan Ali Korkmaz, ancak dört yıl bekledikten sonra kavuşabildiği asgari ücretle geçinemiyor. Dolar bozdurma kampanyasının iş arkadaşları arasında “geyik konusu” olduğunu anlatan Ali, “Asgari ücretli adamda dolar ne gezer” dedi. 

Ali Korkmaz, 19 yaşında bir metal işçisi. 15 yaşındayken 600 lira ücretle mesleğe başlamış. Şimdi asgari ücretle geçinmeye çalışan Korkmaz, aldığı ücretin kendisine yetmediğini anlattı: “Ayın 15’i gelince zaten ay başında aldığım para bitiyor. Ayda 600 lira eve veriyorum. Günlük zaten 5 lira yol parası olunca etmiyor. Öbür aydan avans çekiyorum. Her ay böyle böyle idare etmeye çalışıyorum.” 

Asgari ücretle ilgili hükümetin açıklamalarını çalıştığı yerde işçilerle değerlendirdiklerini dile getiren Korkmaz, “Kendileri ne kadar maaş alıyor? Biz eşek gibi çalışıyoruz, onlar oturdukları yerden para alıyor. Biz ne kadar para alıyoruz? O asgari ücretle kendileri geçinsin bakalım da görelim” diye konuştu. 

İlgili yönetmelikte asgari ücret onun gibi bekar ve çocuksuz işçiler için tanımlanıyor. Yönetmeliğe göre Korkmaz’ın bu ücretle “gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde” karşılaması gerekiyor. Korkmaz buna tepkili: “Hadi ben gencim, aileme biraz destek çıkıyorum ama aile geçindiren birisine bu asgari ücret yetmez. 1300 lirayla aile mi geçindirilir?” Korkmaz, şöyle devam etti: “Haberlerde gördük, patronlar ‘Bu sene zam veremeyiz’ diyor. Aslında bizim de bir umudumuz yok öyle yüksek bir meblağda. Biz hakkımızı alsak yeter. Şu an için kendi işyerimizde arkadaşlarla karar aldık, 1600 lira istiyoruz. O da yetmez ya, ne yapalım. Kendi aramızda hesaplar yapıyoruz. Bizim asgari ücret talebimiz karşılanabilir bir şey. 300 lira patronlara dokunmaz.” 

‘DOLAR GEYİK MEVZU’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan dolar bozdurma kampanyasını da değerlendiren Korkmaz, “Doların artması da öğle aralarında bizim için dalga mevzusu. Esnaflar işte yazmış kapılarına, ‘100 dolar bozdurana öğle yemeği bedava’. Komik geliyor insana, geyik yapıyoruz. Asgari ücretli insanda dolar ne gezer! Adam kendini zor geçindiriyor. Bozduracaklarsa kendileri bozdursun” diye konuştu. 

'SEVGİLİMLE YORGUN DEĞİLSEM GÖRÜŞEBİLİYORUM’

Genç bir işçinin sevgilisine dahi vakit ayıramadığını söyleyen Korkmaz, günlük rutinini şöyle aktardı: “Sitelerde sac işleri yapıyoruz. 4-5 yıldır bu işin içindeyim, bana göre zorluğu yok. Günde 10 saat çalışıyoruz. Sabah 7 buçukta evden çıkarım, 8’de Siteler’deyim. İş saatine kadar biraz çevrede takılırım. Çalışmaya başlarız. 10’da çay molası veririz, öğlen yemek molası, öğlenden sonra da 4’te bir çay molası daha. 6 dedik mi, paydos. Çıkarım eve 7’de varırım. Eve gidince Bir şey yapamıyorum. Elini yüzünü yıka, yemek ye, 8 oluyor. O yorgunlukla zaten bir şey yapmak olmuyor. Hafta sonu 1 gün tatilim var. Pazar günleri boş oluyor. Kendime ayırıyorum. Eğer yorgun değilsem sevgilimle görüşebilirim. Ya da arkadaşlardan çağıran olursa giderim. İşten eve, evden işe gidiyorsun. Sosyal aktiviten yok yani. Ancak öğle aralarında arkadaşlarla geyik falan yaparsan o.”

ÖNCEKİ HABER

PEN Temsilcisi Stockford: Umarız tahliye ilk adım olur

SONRAKİ HABER

HDP Meclis Grubu bütçenin bugünkü oturumundan çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa