14 Aralık 2016 23:49

Cemil Uğur: Gerçekleri yazmaya devam edeceğiz!

Tutuklu bulunduktan sonra serbest kalan Evrensel Muhabiri Cemil Uğur yazdı.

Paylaş

Cemil UĞUR
Mersin

23 Ağustos’ta ben ve meslektaşım Halil İbrahim Polat haber takibi yaptığımız sırada gözaltına alınmıştık. 16 gün gözaltında kaldıktan sonra 7 Eylül günü çıkarıldığımız mahkemece adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmıştık. İkamet ettiğimiz mahallenin karakoluna gidip imza atıyorduk. Fakat bir ay geçmeden hakkımda tutuklama kararı çıkartıldı. İmzalarımı attığım halde ve kendi irademle mahkemeye gittiğim halde hakim, “kaçma şüphem” olduğunu iddia ederek 6 Ekim günü tutuklanmama karar verdi. 6 Ekim’den 13 Aralık’a kadar tutuklu bulundum. Mersin Cezaevinde 15 gün kaldıktan sonra mahkemeye birebir katılmayıp SEGBİS aracılığı ile çıkarılmam için  Hatay T Tipi Kapalı Cezaevine sürgün ettiler. Hatay T Tipi Cezaevi idaresi OHAL’i bahane ederek, mektuplarımızı geç veriyordu, gazete ve kitap ise verilmiyordu. Açık görüşler ayda bir defa olması gerekiyorken siyasi tutsaklara iki ayda bir kez izin veriliyordu, yani anlayacağınız üzere hak ihlalleri yaşanıyor.. 


CEMİL OLARAK BEN ÖZGÜRÜM AMA...

Bir basın açıklamasına gazeteci olarak haber yapmaya gittiğim için “Terör örgütüne üye olduğumu” öne sürmüşler. Böyle bir suçlama gerçek dışıdır ve basının özgür olmadığını apaçık ortaya koymuştur. Aslında düşünce ve ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ile övünen bir ülkede tutuklu gazeteci olması acı bir ironiden başka bir şey değil. Bu acı ironiyi de oluşturan AKP Hükümetidir. AKP Hükümeti derhal bu politikadan vazgeçip bu acı ironiyi ortadan kaldırmalıdır. Gazetecilerin tutuklanması siyasi bir karardan başka bir şey değildi. Bugün tutuklu Cemil olarak özgürüm fakat bu ülkede basın özgürlüğü olmadan da özgür olmayız.


DAYANIŞMA ÇOK ÖNEMLİ

Duruşmamızı, İngiltere’den Türkiye’ye gelen PEN İnternational Temsilcisi ve PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Caroline Stockford, Günlük Morning Star Gazetesi Yazarı Steven Sweeney ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve NUJ  Üyesi Arif Bektaş ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Başkanı Hakkı Boltan ile Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan izlemişti. Bu da bize dayanışma ruhu ile hareket ettiğimizde kazanacağımızı göstermiş oldu. Bundan sonra tutuklu gazetecilerin de bırakılması için bu dayanışma ruhunu devam ettirmeliyiz. Dayanışmadan dolayı herkese teşekkür ederim.


İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN SESİ OLACAĞIZ

Halka gerçek haber ulaştırmayı kendine ilke edinen biz gazeteciler ve muhabirler tutuklanıyoruz. Bu kararların siyasi kararlar olduğunu iyi biliyoruz. Bizler halka doğru haber ulaştırmayı ilke edinen ve bağımsız, demokratik, laik Türkiye umudu ile hareket eden gazeteciler hiçbir şekilde zalimin yanında olmayacağız. Her zaman gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. İşçilerin, emekçilerin ve ezilen halkların sesi olmaya da devam edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Tamam da ne zaman bitecek!

SONRAKİ HABER

İhraç edilen SES MYK üyesi Çalağan:Türkiye karantina altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...