14 Aralık 2016 16:44

'Savaşın olduğu yerde sağlıkçılar taraftır'

DTO, İHV, TİHV ve Diyarbakır Barosu 'Sağlık Hakkı İhlalleri ve Barış Mücadelesinde Sağlıkçı Sorumluluğu' paneli düzenledi.

Paylaş

Diyarbakır Tabipler Odası (DTO), İnsan Hakları Derneği (İHV), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Diyarbakır Barosu'nun düzenlediği "Sağlık Hakkı İhlalleri ve Barış Mücadelesinde Sağlıkçı Sorumluluğu" panelinde konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası Eş Başkanı Gönül Erdem, yaşam hakkının yok sayıldığı bir yerde sağlık hakkından bahsedilemeyeceğini söyledi. 

Diyarbakır Tabipler Odası, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Barosu'nun düzenlendiği 'Sağlık Hakkı İhlalleri ve Barış Mücadelesinde Sağlıkçı Sorumluğu' paneli Sağlık Emekçileri Sendikasında (SES) Diyarbakır Şubesinde gerçekleştirildi. 

DTO Eşbaşkanı Semra Güzel'in Moderatör olduğu panelde SES Eşbaşkanı Gönül Erdem ve Doktor Kemal Karadaş konuşmacı olarak yer aldı. 

Sokağa çıkma yasaklarında yaşamı yitiren sağlıkçı arkadaşlarını anarak konuşmasına başlayan Gönül Erdem, bir halkın kendi yaşamına dair söz sahibi olma isteğine savaş açılarak kentlerinin yerle bir edildiğini söyledi. Kentlerin tank ve toplarla yıkılmasını kendilerine seyrettirildiğini dile getiren Erdem, katledilen insanların cenazelerinin günlerce yerde kaldığına değindi. 

'HASTANELER KARARGÂHA ÇEVRİLDİ'

Ülkenin anayasası dahil tüm uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini ve yaşam hakkının olmadığı bir yerde sağlık hakkından bahsetmenin mümkün olamayacağını ifade eden Gönül, "Sokağa çıkma yasağının olduğu ilçelerde sağlık hizmeti yapılamadı. Devletin işlediği insanlık suçlarına tanık olduk. Hastaneler karargaha çevrilerek polis ve askerler için yatakhanede dönüştürüldü. Hastanelerin çatısına keskin nişancılar yerleştirilerek zırhlı araçlarla abluka altına alındı. Sağlık çalışanları GBT ve üst araması kontrolüyle girdikleri hastanelerde günlerce rehin tutuldular. Şehmus arkadaşımız yaralı almaya giderken katledildi. Eyüp hastaneden çıkıp evine giderken keskin nişancılar tarafından katledildi. Aziz Vural arkadaşımız mahallede mahsur kalan yaralı bir kadına müdahale etmeye giderken katledildi. Son bir yılda Filistin ile benzer hak ihlalleri yaşadık" diye konuştu. 

'73 SİVİL MÜDAHALE EDİLMEDİĞİ İÇİN ÖLDÜ'

Savaş etiğini ayaklar altına alan uygulamalarda öldürülen 321 insanın 73'ünün sağlık erişim hakkının ihlal edilmesinden dolayı yaşamların yitirdiklerini söyleyen Erdem, "insanların sağlık hakları yanında yaşam hakları ellerinden alındı" dedi. Yapılanlar karşısında duyarsız kalamayacaklarını vurgulayan Gönül, sağlıkçıların barışa uzanan yolda üstlerine düşeceğini yapacaklarını dile getirdi. 

'SAVAŞTA SAĞLIKÇILAR TARAFTIR'

Ardından konuşan Kemal Karadaş, savaşın olduğu yerde sağlıkçıların taraf olduğunu söyledi. Karşı tarafın düşman gösterilip sağlığa erişim hakkına engellendiğini belirten Karadaş, yaşam hakkını savunan sağlıkçıların hedef yapılarak katledildiğini kaydetti. İlkelerinin kendilerini ayakta tuttuğuna vurgu yapan Karadaş, geçmişte arkadaşlarının canlarıyla bedel ödediği ilkelerinin ihraçlar ile cezalandırma yöntemine başvurulduğunu ifade etti. Devletin izni ile Rojava sınırında insanlara yapılan sağlık hizmetinin suç unsuru olarak önlerine atılıp ihraç gerekçesi yapıldığına dikkat çeken Karadaş, Diyarbakır sorumluluk bilinci ile hareket eden 104 sağlık emekçisinin ihraç edildiğini söyledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Aday öğretmenler fişleniyor mu?

SONRAKİ HABER

'Şam, militanların Halep’ten çıkmasına izin vermeye hazır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa