14 Aralık 2016 16:00

'ABD ve Türk askerleri Menbic'te YPG araştırması yaptı'

ABD ve Türk askerlerinden oluşan 8 kişilik askeri heyetin Menbic’e giderek YPG'nin kentte olup olmadığıyla ilgili araştırma yaptığı öne sürüldü. 

Paylaş

Demokratik Suriye Güçleri'nden bir komutan, ABD'li 3 asker ve Türkiyeli 5 askerin geçen hafta askeri araçlarla gelerek kentte bir gün geçirdiğini söyledi. 

Sputnik'ten Hikmet Durgun’a konuşan Demokratik Suriye Güçleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye'nin El Bab'ın ardından Menbic'e de operasyon düzenlenebileceğini açıklamasının ardından ABD, Türkiye ile görüşerek olası bir müdahaleye karşı çıktığını ve YPG'nin Menbic'te kalmayacağının sözünü verdi. Ancak Türkiye, ABD'nin sözüne güvenmediği için YPG'nin Menbiç'te kalıp kalmadığını kontrol etmek istedi. Bu kapsamda ABD ve Türk askeri uzmanlar, geçen hafta Menbic'e giderek araştırma yaptılar. 

ABD: BİZE RAĞMEN MENBİÇ'E MÜDAHALE EDEMEZLER 

Heyetin Menbic'teki araştırmasıyla ilgili Demokratik Suriye Güçleri'nin Menbic komutanlarından bir yetkili Sputnik'e konuştu. Güvenlik gerekçesiyle isminin yazılmamasını isteyen komutan, yaşananları şöyle aktardı: "Türkiye'nin 'Menbic kentine saldıracağız' açıklamasından sonra kaygılandık ve durumu IŞİD ile mücadelede ortağımız olan ABD'li askeri yetkililere bildirdik. ABD'li askerler bize kendileri varken Türkiye'nin bir müdahalede bulunamayacaklarını söylediler ve buna asla izin vermeyeceklerini bildirdiler. ABD'li askeri yetkililer, Menbic konusunda uzun bir görüşme yaptı. Daha sonra bize Türkiye'yi ikna etmek için onlarla birlikte Menbic'te bir araştırma yapacaklarını aktardılar. Biz de 'gelsinler istedikleri kadar araştırma yapsınlar' dedikten sonra Türkiye ve ABD'li uzman askerler, geçen hafta Menbic'e geldiler." 

Menbiç'e 5 uzman Türk askeri ile 3 ABD'li uzman askerin geldiğini aktaran komutan, şöyle devam etti: "Gelen askerler askeri araçlarla Cerablus'tan geldi. Menbiç'in batısından kente giriş yaptılar. Gelmelerinden önce kent genelinde yoğun güvenlik önlemi aldık. Menbiç Askeri Meclisi savaşçıları, gelen askeri heyeti korudu ve onlara yardımcı oldu. Heyet 1 gün Menbiç'de kaldı. Bir kaç yere baktılar. Kentteki bazı savaşçıları ziyaret ettiler. Askeri cepheleri incelediler. YPG'nin kentte olup olmadığına baktılar. Menbiç köprüsüne kadar inceleme yaptılar. Heyet incelemelerini tamamladıktan sonra akşam saatlerinde yine askeri araçlarla kentten ayrıldı." 

2012 yılında ÖSO'nun, 2014 yılında ise IŞİD'in eline geçen ve Demokratik Suriye Güçleri tarafından 12 Ağustos 2016'da IŞİD'in elinden alınan 80 bin nüfuslu Menbiç, güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65 kilometre ve batıda ise Bab'a 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta okul bahçeleri gölete döndü

SONRAKİ HABER

Enes Ata'nın babası: 10 yıldır adalet gelmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...