14 Aralık 2016 13:20

Çiftçilerden dona karşı lastik yakma yöntemi

Çukurova'da çiftçiler ürünlerini dondan korumak için don kırıcı vantilatör ve lastik yakma yöntemini kullanıyor.

Paylaş

Adana'da kışın gelmesi ve sıcaklığın sıfırın altına düşmeye başlamasıyla Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 72’sini karşılayan Çukurova kentlerindeki çiftçiler, don kırıcı vantilatör ve lastik yakma yöntemiyle bahçelerindeki limon, portakal ve mandalinaları soğuktan korumaya çalışıyor.

Ağaçlarını dondan korumak isteyen bazı çiftçiler, saman-lastik yakarken, maddi durumu daha iyi olan çiftçiler ise fiyatı 40 bin dolar civarındaki don kırıcı vantilatörleri kullanıyor.

Soğuk havanın bölgede kendini erken hissettirdiğini belirten Seyhan Ziraat Odası 2’nci Başkan Cahit İncefikir, yeni ekilen fidanlarda zarar meydana geldiğini söyledi. İncefikir şöyle konuştu: “9 milyon naranciye ağacının bulunduğu Adana’da ciddi bir kuraklık söz konusuydu. Bu kuraklık, olması gereken yağmurlanmayı ve bulutlanmayı durdurduğu için soğuklar erken gelmeye başladı. Bir kaç hafta önceki soğuklar, yeni ekilen fidanlara hasar verdi. Özellikle yeni çıkan filizlenmelerde, fidanların çalışmasıyla ilgili kısımlarda bazı yanıklar, deformasyonlar oldu. Ama bu, ürün bazında zarar vermedi. Eğer bu soğuklar uzun süreli olur ve -4, -5 dereceleri görürse, bu sefer meyvelerde de deformasyonlar olacaktır. Böyle hasarlı meyveleri, ihracatçılar yurt dışına göndermekte tereddüt yaşıyor” (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kapatılan derneklere baskın yapıldı

SONRAKİ HABER

Rüzgar Çetin yeniden yargılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...