14 Aralık 2016 12:44

Askerlerin çocuğa işkencesi Meclis'e taşındı

HDP Milletvekili Lezgin Botan, askerlerin bir çocuğa işkence yaptığı görüntülere dair Meclis'e soru önergesi verdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, askerler tarafından bir çocuğa yapılan işkenceyi içeren video görüntüsüne dair Meclis'e soru önergesi verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) mensup 4-5 askerin boş arazide, çocuk yaşta olduğu açık olan bir yurttaşa işkence yaptığı görüntüleri içeren bir videonun sosyal medyaya yansıdığını ve söz konusu videoda; boş tarlada başını iki kolunun arasına alan ve her şekilde sivil olduğu anlaşılan bir çocuğun askerlerin tekme ve tokatlarına, küfür ve hakaretlerine maruz kaldığının açıkça görüldüğünü ifade etti. Videonun kaynağının ve nerede çekildiğinin bilinmediği belirtilirken, bu videonun son bir yılda artan işkence, orantısız güç, kontrol dışı karanlık yapılar ve hukuk dışılık iddialarının üzerine eklendiği vurgulandı.

Soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1 – Sosyal medyada dolaşan işkence videosu ne zaman ve nerede çekilmiştir?
2 – Askerler tarafından kendisine işkence edilen çocuk yaştaki yurttaş kimdir?
3 – Çocuk yaştaki yurttaşa işkence ederek hakaret eden videoda yüzleri açıkça görülen askerler hangi birliğe bağlıdırlar? Askerleri unvanları nedir? 
4 – Sosyal medyaya yansıyan işkence videosuyla ilgili Bakanlığı’nızın herhangi bir girişimi oldu mu? Soruşturma başlatıldı mı?
5 –2015 ve 2016 yılı içerisinde sosyal medyaya ve basına yansıyan benzer görüntü ve iddialara ilişkin açılan herhangi bir soruşturma var mıdır? Soruşturmaların sayısı kaçtır?
6 – Eğer 2015 ve 2016 yılı içerisinde işkence görüntü ve iddialarına dair açılan soruşturmalar varsa; bu soruşturmalara konu olan olaylar nedir? Soruşturmaların içeriği nedir?
7 – Türk Silahlı Kuvvetleri sivil ve esirlere muamele konusunda hangi mevzuata ve hukuka bağlıdır? TSK’nin işkence ve esirlere muamelede bağlı bulunduğu uluslar arası sözleşmeler hangileridir?
8 –Sosyal medyaya ve basına yansıyan benzer görüntü ve iddiaların tekrarlanmaması için aldığınız tedbirler nelerdir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP geçici grup başkanvekillerini belirledi

SONRAKİ HABER

HDP tutuklu vekiller için HSYK'ye şikayette bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...