14 Aralık 2016 11:49

Rusya: Halep'te anlaşmayı militanlar bozdu

Rusya'nın Suriye'deki izleme merkezi, Halep'teki ateşkesin bozulma gerekçesine dair açıklama yaptı.

Paylaş

Rusya'nın Suriye'deki izleme merkezi, cihatçıların, Halep'ten ayrılmaları yönünde varılan anlaşmayı bozup tahliye için kullanılması planlanan otobüslere ateş açtığını duyurdu.

Sputnik'in izleme merkezinden yapılan yazılı açıklamaya dayandırdığı göre, "militanların Halep'ten yerel saatle 06.00'da ayrılması planlanıyordu, militanları aileleriyle birlikte özel bir koridor üzerinden İdlib yönüne götürecek otobüsler de hazırlanmıştı. Ancak otobüsler için belirlenen bekleme noktasına varan militanlar konvoya ateş açtı."

"Militanlar ateşkesi kullanıp gün doğarken yeniden toplandı, askeri eylemlerini yeniden başlattı ve kuzeybatı yönünden ordu mevzilerini aşmaya çalıştı" denilen açıklamada, ordu güçlerinin de bu saldırıyı bastırıp doğu kesimlerdeki operasyonlara devam ettiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün konuya dair yaptığı açıklamada "Şimdi sivillerin ve muhaliflerin Doğu Halep'ten çıkartılması için bir tahliye süreci başlıyor umudundaydık ki tekrar ne yazık ki füzeler atılmaya başlandı. Yine takip ediyoruz. Bugün Sayın Putin'le akşama doğru tekrar görüşmem olacak. Dışişleri Bakanı'mız, MİT Müsteşarı'mız takip ediyor. Sahadaki durum çok kırılgan ve karmaşık. Nitekim daha varılan uzlaşmanın üzerinden saatler geçmeden rejim güçleri ateşkesi bozup, yeniden sivillere saldırmaya başladı. O yüzden temkinli hareket ediyoruz. Arkadaşlarımız gece gündüz bu konuyu takip ediyor" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

‘HALEP, GÜÇLÜLERİN  KÜSTAHLIĞININ ANITI’

Avrupa basınında Halep’teki gelişmelerle ilgili çıkan bazı yazılar şöyle: 

Der Tagesspiegel (Almanya): 
“Bu gelişme Suriye’deki dönüşümün işareti mi? Esad düşmanlarını yenmiş mi oldu? 
Ne Esad bu sonuca ulaştı, ne de ülkesi barışa. Esad’ın iktidarını elinde sağlam tutabilmesi için Rusya ve İran’ın desteğine ihtiyacı var. Ve Alevilerin iktidarda olduğu Şam rejimi düşmanlarını da kendisi yetiştirdi. Sünniler en başından beri Şam rejimine karşıydı. Halep’tekiler de aynı durumda. Ve yurtlarının parçalanması nedeniyle onlar da radikal İslamcıların eline düşecek. Yaralı ülkeyi şimdi gerilla savaşlarının, terörün günlük yaşamdan sayılacağı ve Suriye’nin de sınırlarını aşacak bir dönem bekliyor.”

Neue Ruhr/Neue Rheinzeitung (Almanya):
“Çatışmalardan en büyük zararı görenler, aç kalan, acımasızca bombardımana tutulan ve koruma kalkanı olarak kullanılan çocuk, kadın ve erkek siviller oldu. Esad, Halep’te önemli bir zafer kazandı ama bu onun zaferi değil. Yabancı güçlerin yardımı olmadan o bir hiç; dışarıdan destek almadan muhalifler de bir hiç! Suriye’de oynanan şey bölgesel sınırları olan bir dünya savaşı. Dünya kamuoyu bu savaşı durdurabilirdi. Ama jeopolitik çıkarları, nüfuz alanlarını gözetenleri, silah satışları ile milyonları ve milyarları vurmak isteyenleri, insanların parçalandığı Suriye’deki savaşın sona ermesi ilgilendirmiyor. Halep, dünyanın en güçlü devletlerinin sınırsız küstahlığının anıtı niteliğinde.”

Independent (İngiltere):
“(Batı) Suriye halkını Esad rejimine karşı ayaklanması için cesaretlendirdi, ama ılımlı muhaliflere yardım etmek için çok az şey yaptı. Böylece el Kaide bağlantılı, Körfez ülkeleri tarafından finanse edilen Şam Fetih Cephesi ve IŞİD gibi aşırı İslamcıların öne çıkmasına izin vermiş oldu. David Cameron (İngiltere’nin Eski Başbakanı) ‘Esad gitmeli’ söylemiyle, çatışmayı engelleyebilecek uzlaşma yollarını reddedenlerdendi. Halep’te gelişenlerin Suriye’nin dışında etkileri olacak. Şii milisler ile rejim askerlerinin, Sünni sivilleri ve savaşçıları sokakta ya da evde infaz ettiğine ve Sünni gençlerin kitlesel bir şekilde saldırıya uğradığına ya da tutuklandığına dair gelen haberlerin, bölgedeki şiddetli mezhepsel çatışmayı artırması muhtemel”

Daily Telegraph (İngiltere):
“Gelen bütün raporlar Birleşmiş Milletler tarihinin en karanlık günlerini hatırlatıyor.
Gazeteler, İngiliz siyasetçilerin Suriye’ye askeri müdahalede bulunmayarak savaşı körükleyip körüklemediklerine ilişkin yaptıkları tartışmaya da yer veriyor. Eski Maliye Bakanı George Osborne dün milletvekillerine yaptığı konuşmada, kendisinin ve Eski Başbakan David Cameron’ın Suriye’ye askeri müdahaleye karşı çıktıkları için Halep’teki durumdan sorumlu olduklarını söylemişti.”

ÖNCEKİ HABER

Ekin'in kaybedilmeden önceki son görüntüleri yayımlandı

SONRAKİ HABER

ABD, Suudi Arabistan'a silah satışını kısıtlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa