14 Aralık 2016 11:13

Filipinler başkanı Duterte'den itiraf: Bizzat öldürdüm 

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte belediye başkanlığı yaptığı dönemde bazı şüphelileri bizzat öldürdüğünü itiraf etti. 

Paylaş

Tartışma yaratan açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Filipinler Devlet başkanı Rodrigo Duterte'den yine skandal bir itiraf geldi. 

Sputnik’in haberine göre, iş dünyasından liderlerle yaptığı bir toplantıda konuşan Duterte, Davao kentinin belediye başkanı olduğu dönemde bizzat şüphelileri öldürdüğünü söyledi. 

71 yaşındaki Duterte "Davao'da ben bunları (şüphelileri öldürmeyi) bizzat yapardım. Davao'da büyük bir motorsikletle dolaşırdım. Sokaklarda devriye gezer ve bela arardım. Birilerinin bana meydan okumasını beklerdim ki, onları öldürebileyim " dedi. Duterte süphelileri öldürerek polise 'Ben bunu yapabiliyorsam, siz neden yapamayasınız?' mesajı vermeye çalıştığını da açıkladı. 

DAHA ÖNCE 3 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜĞÜNÜ AÇIKLAMIŞTI 

Duterte 2015'te yaptığı açıklamada da Davao'da tecavüz ve insan kaçırma suçları şüphelisi en az 3 kişiyi öldürdüğünü söylemişti. Ancak Filipinler lideri son itirafından birkaç saat önce bir ödül törenindeki konuşmasında ise 'Ben katil değilim' demişti. Haziranda devlet başkanı olan Duterte, Davao kentini yaklaşık 20 yıl boyunca yönetti. İnsan hakları örgütleri Duterte'yi Davao'da aralarında çocukların da olduğu 1.000 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ölüm mangalarını yönetmekle suçluyor. Eylülde Senato'da ifade veren Davaolu bir ölüm mangası üyesi Duterte'nin o dönem bir adalet bakanlığı görevlisini bizzat öldürdüğünü ve muhaliflerinin öldürülmesi emrini verdiğini açıklamıştı. Duterte ise suçlamaları reddediyor. 

GÖREVE GELMESİNDEN BU YANA 5 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ 

Duterte'nin göreve gelmesinden sonra uyuşturucuya karşı açtığı savaşta polis ve çete üyeleri tarafından binlerce insan öldürüldü. Resmi rakamlara göre hazirandan bu yana ülkede yaklaşık 5 bin kişi  uyuşturucu ile ilgili şiddet olayları ve baskınlarda hayatını kaybetti. Duterte'nin iktidara gelirken verdiği sözler arasında idam cezasını geri getirmek ve polise öldürme yetkisi vermek gibi sözler vardı. Ülkedeki insan hakları ihlallerini eleştiren ABD ile silah anlaşmasını da iptal eden Duterte, polise verilecek silahları Çin'den satın almayı düşündüklerini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Liman-İş: İşçiler geri alınmazsa direniş başlayacak

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Demokratik siyaset ve barış bizim yolumuzdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...