14 Aralık 2016 10:54

İşsizlik ve güvencesizlik kıskacında kadın emeği

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, 'İşsizlik ve Güvencesizlik Kıskacında Kadın Emeği' söyleşisi ve asgari ücrete ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, “İşsizlik ve Güvencesizlik Kıskacında Kadın Emeği” konulu bir söyleşi düzenledi.

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik öncesinde DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun katılımıyla asgari ücrete ilişkin basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasında konuşan Çerkezoğlu, asgari ücretin kadınlar açısından sadece ücret olmanın ötesinde anlamlar taşıdığını ifade ederek, “Üretilen değerlerin en azına ulaşabilen kadınlar açısından asgari ücret daha da bir önem taşıyor. O nedenle bizler Türkiye’de asgari ücretin en az 2 bin lira olması gerektiğini söylüyoruz” dedi. Türkiye’de çalışan herkes açısından tek bir asgari ücret olması gerektiğini, ister işçi, ister kamu çalışanı olsun bütün çalışanların ücretlerinin eşitlenmesi gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Türkiye’de asgari ücretle en düşük devlet memuru ücreti arasındaki fark giderek daha fazla açılıyor. O nedenle tek asgari ücret talebimiz bizler açısından önemli bir taleptir” dedi.         

Çerkezoğlu, “Tek adam diktatörlüğünü yasallaştırmak için bir referandum sandığını önümüze koymaya hazırlanıyorlar ve sandıkta ne çıkarsa halkın iradesi neyse o olsun diyorlar. Her ne kadar 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını tanımayıp ülkeyi kan gölüne çevirseler de hep bu söylemi ifade ediyorlar. O nedenle biz de diyoruz ki evet asgari ücret de işçilere sorulsun sandık konulsun” dedi.

TÜRKİYE’DE 10 KADINDAN İKİSİ ÇALIŞIYOR

Ardından gerçekleştirilen, “İşsizlik ve Güvencesizlik Kıskacında Kadın Emeği” konulu söyleşide sunum yapan Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk, Türkiye’de kadın istihdam oranının yüzde 30, kadın işsizliğinin ise yüzde 17 düzeyinde olduğunu belirterek, “Yani 10 kadından sadece ikisi çalışıyor. AB’nde bu oran yüzde 60-65, Çin’de yüzde 72” dedi.

Meta üretimi, artı değer sömürü ve ataerkil sisteme ilişkin bilgiler veren Öztürk, patronların çalışan kadınların bedenleri üzerindeki tahakkümlerine ilişkin örnekler verdi.

Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nde temel amacın esnek çalışmanın yaygınlaştırılması olduğun belirten Öztürk, esnek çalışmanın ataerkil sistemi güçlendirdiğini belirtti. Esnek çalışma uygulamaları ile birlikte bir süredir iş ve işsizliğin içiçe geçmiş olduğunu belirten Öztürk, önümüzdeki süreçte krizle birlikte işsizliğin de giderek artacağına dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fazıl Say: Endişelerimizi dayanışmayla paylaşalım

SONRAKİ HABER

‘Basın özgürlüğü için TGS’de örgütlenelim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...