14 Aralık 2016 07:24

Fazıl Say konserindeki satırlı saldırgan serbest bırakıldı

İzmir'de Fazıl Say'ın konser verdiği salonun önüne gelip bağıran, tekbir getiren satırlı saldırgan serbest bırakıldı.

Paylaş

İzmir'de, ünlü piyanist Fazıl Say'ın konser verdiği sanat merkezinin önüne gelip, konserin iptalini isteyen satırlı saldırgan serbest bırakıldı. 

Elindeki satırla salonun önüne gelen, konserin iptalini isteyen, bağıran ve tekbir getiren Ekrem Y., polisteki sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Ekrem Y.'nin uyuşturucudan sabıkalı olduğu belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'ne elinde satırla gelen 33 yaşındaki Ekrem Y., aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu izleyiciler piyanist Fazıl Say'ın konserini izlerken bina önünde, "Millet yastayken sizin burada eğlenmeniz ayıp olmuyor mu" diye bağırmıştı. Ekrem Y. elindeki satırla kapıya vurmuş, camları kırmıştı.

Polisteki sorgusunda uyuşturucu kullandığı ve uyuşturucudan sabıkalı olduğu belirlenen Ekrem Y. hakkında şikayetçi olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.

AZİZ KOCAOĞLU SALDIRIYI KINADI

Öte yandan 17 Aralık'ta Almanya'da klasik müziğin Oscarı olarak adlandırılan 'Beethovenpreis' ödülünü almaya hazırlanan Say'ın konseri, İzmirli sanatseverlerden yine çok büyük bir ilgi gördü.

Konseri izleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, satırlı eylem için "Bu bir eğlence değil! Dünyanın yakından tanıdığı bir sanatçımızın aylar öncesinden planlanmış klasik müzik etkinliği. Saldırı girişimini şiddetle kınıyorum. Türkiye, sanata ve sanatçıya verdiği değer, gösterdiği saygıyla ilerleyecektir. İzmir'in hoşgörü iklimine yakışmayan saldırı girişiminin bir daha yaşanmaması en büyük dileğimizdir" dedi.

ONLARCA SALDIRI YAPILDI KİMSE CEZALANDIRILMADI

Fazıl Say’ın konserinde yaşanan satırlı saldırı görüntüleri son yıllarda sanat mekanlarında sıklıkla görünür oldu. Galerilere saldırılar, caddelerde bulunan heykellerin parçalanması, sosyal medyada sanatçılara yapılan linçler Türkiye’nin pek çok yerinde yaşanıyor.

İzmir’de metro istasyonunda yer alan, AKP’li gençlerce müstehcen bulunarak protesto edilen Müzisyen heykeli saldırıya uğradı. Eser, hasar tespiti ve onarım amacıyla bir süreliğine yerinden alındı.

Bursa’nın Nilüfer ilçesi’nde 2011 yılında düzenlenen Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu’nda Vietnamlı Sanatçı Van Hoang Huynh tarafından yapılan ve Konak Kültürevi önünde sergilenen ‘Özgür olmak’ adlı heykele dün boyalı saldırı düzenlendi.

Ünlü İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica’nın 1927 yılında yaptığı, Ankara Sıhhiye’de bulunan tarihi Atatürk heykeli iki kez kırıldı.

Dünyaca ünlü Piyanist İdil Biret’in 11 Temmuz 2009 akşamı konser verdiği Topkapı Sarayı’nın önünde “Mukaddes avluda şarap içiliyor” diyen Büyük Birlik Partisinin gençlik teşkilatı Alperen Ocakları konser yerini basmaya çalıştı. Konseri organize eden ekip baskına gelen kalabalığa polisin müdahale etmediğini söyledi.

Yapılan bu saldırıların önemli bir kısmı ise İstanbul’da bulunan Tophane’de yaşandı.

Tophane’de, 21 Eylül 2010’da da Boğazkesen Caddesi üzerinde yeni sezon açılışı yapan galerilere içki içildiği gerekçesiyle saldırılmış, beş kişi yaralanmıştı.O zamandan beri birçok sanat galerisinin bulunduğu Tophane’de birçok saldırı yaşandı.

Mayıs 2014’te Tophane Hacımimi Mahallesi’ndeki Mixer Sanat Galerisinde düzenlenen “Erör” adlı grafiti sergisinin açılışında bir grup ellerindeki sopalarla galeri önünde duranlara saldırmıştı.

Şubat 2015’te Daire Sanat Galerisinde “Çoktan Seçmeli” sergisinin açılışında bir çiftin öpüşmesi üzerine bir grup açılıştakilere saldırmıştı. 

Haziran 2016’da Velvet Indieground Records adlı mekanda düzenlenen Radiohead etkinliğine bir grup erkek “Ramazanda içki içiliyor” bahanesiyle saldırmış, etkinliğe katılanları darp etmişti. Saldırının ardından plakçı Seogu Lee dükkanını kapatarak mahalleyi terk etti.

Olayların tamamında polis en az bir saat sonra olay yerine gitti. Saldırılarla ilgili kimse cezalandırılmadı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Turgut Şelalesi kışın da güzel

SONRAKİ HABER

CHP: Cumhurbaşkanı da darbeci generaller de dinlenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...