14 Aralık 2016 00:37

İZBAN engelli işçilerin yol parasına göz dikti

İZBAN yönetiminin engelli personelin ekim, kasım ve aralık aylarının yol ücretini ödemediği ortaya çıktı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İZBAN yönetimi aldığı bir kararla engelli personelinin yol ücreti hakkını gasbetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığı olan şirketin toplu iş sözleşmesinde yer almış olmasına rağmen ekim, kasım ve aralık aylarında engelli personele yol ücreti ödemediği ortaya çıktı. 

Şirket bünyesinde 13 engelli personel çalışırken, şirket ayda ortalama 130 TL işçilere yol ücreti ödüyor. Engelli personellerin toplamda aylık yol ücreti masrafı ise 1700 TL’yi geçmiyor. Gerekçe olarak ise engelli personelin ücretsiz ulaşım kartına sahip olmasını öne süren şirket yönetimi engelli personelin sadece belediye araçlarına bindiğini, taksi, dolmuş ve minibüs gibi belediyeye ait olmayan ulaşım araçlarına binmek zorunda kaldığını yok saydı.

İZBAN yönetiminin bu kararı ise ilgili mevzuata aykırı. Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında isimli yönetmeliğin, ‘ayrımcılık yasağını’ düzenleyen 17. maddesi şöyle: “İşe alınmada; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan aşamaların hiçbirinde özürlüler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz. Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.”

Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi de benzer bir uygulamaya giderek engellilerin yol parasını kesti ancak süreç işçiler tarafından mahkemeye taşındı. Mahkeme engelli işçileri haklı bulurken geriye dönük 3 yıllık yol paralarının işçilere ödenmesi kararını verdi. 

İşyerinde örgütlü olan Demiryol İş Sendikası, uygulamadan geri dönülmesi için şirket yetkilileri ile görüşme halinde. Görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmazsa süreç yargıya taşınacak. Öte yandan işçilerin şikayeti ile ilgili konuşmaya çalıştığımız şirketin İnsan Kaynakları Bölümü bütün çabalarımıza rağmen telefonlarımıza çıkmadı.

ÖNCEKİ HABER

Tünel inşaatında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Brezilya’da 20 yıl boyunca sosyal yatırım yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...