13 Aralık 2016 15:17

‘İdamı değil, demokratik değerleri öğretmeliyiz’

Bir öğretmenin çocukların eline idam ipi verip fotoğraf çektirmesini değerlendiren eğitimciler ‘Okullarda idamı değil, demokrasiyi öğretmeliyiz' dedi.

Paylaş

İstanbul Başakşehir’de bulunan TOKİ Osmangazi İlköğretim Okulu’nda görevli Aydın Erekmen isimli bir ‘öğretmen’ öğrencilerinin eline idam ipi verip, fotoğrafı çektirdi. Konunun tepki toplamasının ardından öğretmen açığa alındı. Skandal paylaşıma tepki gösteren eğitimciler, ‘Okullarda savaşı, idamı değil, temel demokratik değerleri öğretmeliyiz’ dedi.

‘YAŞAM HAKKINI ÖĞRETMELİYİZ’

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Adnan Gümüş, “Okullarda bunlar değil, temel demokrasi eğitimi, kişi hakları eğitimi verilmeli” dedi. “Çocuklara empati kurabilecek, sorunları konuşabilecek, tartışacak bir eğitim amaçlıyoruz. Birbirimize kapandığımız, kategorik değerlendirme yapan, çocukların kendi dünyası içinde sınırlandığı bir eğitim, Milli eğitimin temel amaçları arasında değil” diyen Gümüş, “10 yaşında çocuğun eline silah vermek, idam tartışmasını sınıflara taşımak gibi eylemlerin okullarda gösterilmemesi gerekmektedir. Savaş, düşmanlık kavramlarının okulda öğretilmemesi gerekir. Okullarda temel demokrasi öğretilmelidir. Kişinin yaşam hakkı en temel haktır. Eğitimimizin öğretmesi gereken şey budur. Biz öğrencilere yaşam hakkını korumayı öğretmeliyiz. Bu şahıs hiçbir şekilde öğretmen sıfatını asgari düzeyde karşılamıyor” ifadelerini kullandı.

KUTUPLAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL’

Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev de paylaşımlara tepki gösterdi. “İlkokul çocuklarına kadar herkesi kutuplaştırmak, nefret tohumlarını ekmek doğru değil” diyen Özev, “Ülke zaten kutuplaşıyor. Çocuklara bunu aşılamak, idamı simgeleyen ipleri vermek bir eğitimciye yakışmayan davranış. Maalesef bu tür etkinlikler oluyor. İnsanları karşı karşıya getiren, kutuplaştıran uygulamaları eğitim alanında sıkça görmeye başladık. Bunlar ülke geleceği için tehlikeli. Eğitimci bu cesareti nerden alıyor? Onun barışı, kardeşliği öğretmesi gerekir. Öğrencinin eline ip vermek eğitimcinin işi olamaz. Sorun sistem sorunu. Dolayısıyla eğitime bakış açısı değişmeli öncelikle” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş Tunç Uncu’nun ailesine ev hediye edecek

SONRAKİ HABER

Şırnak Belediye Eş Başkanı Kadirhan hakkında yakalama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...