13 Aralık 2016 14:41

FT: Türkiye'deki 2009’dan beri en kötü performans

Financial Times gazetesi, Türkiye ekonomisindeki daralmayı '2009’dan beri en kötü performans' olarak niteledi.

Paylaş

Türkiye ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yaşadığı daralmayı “2009’dan beri en kötü performans” olarak değerlendiren Financial Times gazetesi,  GSYH’nin küçüldüğü açıklanmasının lirayı vurduğuna dikkat çekti.

İngiliz gazetesi Türkiye’deki GSYH’nin üçüncü çeyrekte yüzde 1.8 küçüldüğünü vurguladığı haberinde “Türk ekonomisi, finansal krizden bu yana en kötü çöküşü yaşarken lira önemli bir düşüş kaydetti” sözlerini kullandı.

Üçüncü çeyrekteki daralmanın Türkiye’nin “Tüketimin lokomotif gücü olduğu ekonomideki kötüleşmeyi teyit ettiğini” belirten gazete Türkiye’de lira düşerken enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini, vatandaşların ise tüketim harcamalarını azalttığını kaydetti.

Gazete, GSYH hesaplama yönteminde yapılan bir değişikliğin daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2015 büyüme oranının yüzde 6.2 olarak revize edilmesine yol açtığını, değişikliğin pazartesi günü yayımlanan üçüncü çeyrek verilerini ne ölçüde etkilediğinin ise belli olmadığını yazdı.

CARİ AÇIKTA KÖTÜLEŞME SİNYALİ

Bu arada, GSYH verilerinin yayımlanmasından sonra liranın dolara karşı gerileyerek rekor düşük düzeylerine yaklaştığına dikkat çekildikten sonra şu yorum yapıldı: “Hem analistler hem de hükümet tarafından tahmin edilen, GSYH’deki yavaşlama, liranın dünyanın en kötü performans gösteren para birimlerinden biri olarak Meksika pesosuna katıldığı bir dönemde geldi. Türkiye’nin, petrol fiyatları yükselirken yüzde 5’ten fazla şişmekle tehdit eden cari işlemleri açığı bir kötüleşme sinyalini veriyor. İthalat yüzde 4.3 artarken ihraç yüzde 7 düştü.”

FT, Türkiye’de ekonomik daralmanın İstanbul’daki bombalı saldırıların ardından açıklandığına işaret ettiği  haberinde muhtemelen bir referandumu gerektirecek anayasa değişikliği tasarısının TBMM’ye sunulmasını da “Ülkedeki siyasi istikrarsızlığın en az 6 ay daha süreceğinin göstergesi” olarak değerlendirdi.

İngiliz gazetesi, “İyi olmayan ekonomik performans, Sayın Erdoğan’ın anayasa referandumuna yönelik desteğini olumsuz etkileyebilir” görüşünü dile getirdi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kumçatı Belediye Eşbaşkanı Demir tutuklandı

SONRAKİ HABER

AB Dışişleri Bakanları Türkiye konusunda uzlaşamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa