30 Mayıs 2012 09:45

Rekin Teksoy hayatını kaybetti

YAZAR, Çevirmen ve Sinema Tarihçisi Rekin Teksoy hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.Geçtiğimiz haftalarda organ yetmezliği teşhisiyle yoğun bakıma alınan Teksoy 84 yaşındaydı. Saint Michael Fransız Lisesi, İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi ve Roma Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Rekin Teksoy, Yön, Sosyal Adale

Rekin Teksoy hayatını kaybetti
Paylaş

YAZAR, Çevirmen ve Sinema Tarihçisi Rekin Teksoy hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.
Geçtiğimiz haftalarda organ yetmezliği teşhisiyle yoğun bakıma alınan Teksoy 84 yaşındaydı. Saint Michael Fransız Lisesi, İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi ve Roma Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Rekin Teksoy, Yön, Sosyal Adalet, Ataç dergilerinde başlayarak çeşitli yayın organında sinema konusunda yazılar yazdı; Arkın Yayınevinin hazırladığı Sinema Ansiklopedisini ve Cumhuriyet Ansiklopedisinin yayın yönetmenliklerini ve yazarlıklarını yaptı. Birçok önemli yazarın eserini Türkçeye çevirdi.
Rosa Lüksemburg adlı oyunu, Küçük Sahne’de uzun süre sahnelenen sanatçının en önemli yapıtlarından biri; Rekin Teksoy’un Sinema Tarihi adlı kitaptır. Bu yapıt, arka kapağında belirtildiği gibi “Bugüne kadar Türkiye’de yazılmış ve yayınlanmış en kapsamlı sinema kitabı” dır. Sinematek Derneği yönetiminde görev alıp, bir ara ikinci başkanlık görevinde bulunan Rekin Teksoy, Larousse Gastronomique’in de Türkçe basımının danışmanlar kurulunda yer aldı. TRT 2 Televizyonunda sinema ve edebiyat programı yapan ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde Sinema dersleri veren Rekin Teksoy, Decameron (İlahi Komedya) tam çevirisiyle İtalya Cumhurbaşkanı Kültür Şövalyesi sanı almıştır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İnfaz dosyasına haber yasağı!

SONRAKİ HABER

Şikeli karara rağmen maç bitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...