13 Aralık 2016 09:39

‘Karanlığın karşısında Erdal gibi dimdik duracağız’

17 yaşında idam edilen Erdal Eren Ankara'daki mezarı başında anıldı. Anmaya katılan gençler yaşanan baskılara karşı Erdal gibi dimdik duracağız’ dedi.

Paylaş

12 Eylül askeri rejimi tarafından 17 yaşında idam edilen Erdal Eren, idam edilişinin 36. yılında yoldaşları Sinan Suner ve Ercan Koca ile birlikte mezarı başında anıldı. Emek Partisi (EMEP) ve Emek Gençliği tarafından düzenlenen anmaya Devrimci 78'liler Federasyonu ve sendika yöneticileri de katıldı. Erdal'ın mezarı başında mücadele sözü veren gençler, onun yolunda olmanın bugün de askeri darbelere, OHAL uygulamalarına, KHK’lere karşı durmayı gerektirdiğini söylediler, “Karanlığın karşısında yılmıyoruz, gücümüzü dimdik duran Erdal Eren'den alıyoruz” dediler.

Anma için Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu kapıda bir araya gelenler, "Faşizme ölüm, halka hürriyet" "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm" sloganlarıyla Erdal'ın mezarına yürüdü. Mezar başında yaşamını yitiren tüm devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu. Burada Emek Gençliği adına konuşan Özgür Polat, adalet, özgürlük ve sosyalizm mücadelesi verirken yaşamını yitiren genç komünist Erdal Eren'i anmak için toplandıklarını söyledi.

Erdal'ın, mücadelesini işçi sınıfıyla birleştiren bir militan olduğunu söyleyen Polat, Erdal'ı o dönem katledenlerin bugün OHAL ve KHK ile ülkeyi yönetmeye çalıştıklarını söyledi. Polat "Bizleri bombalar, OHAL, KHK ile korkutamayacaklar. Karanlığın karşısında yılmıyoruz. Gücümüzü baskılara karşı dimdik duran Erdal Eren'den alıyoruz, unutmayacağız, korkmayacağız" dedi. 

‘KENDİ SALTANATLARI İÇİN BAŞKANLIK İSTİYORLAR’

Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık da bugünkü sürecin Erdal’ın katledildiği döneme benzediğini belirtti. Ülkeyi yönetenlerin patlayan bombalardan, yaşanan katliamlardan, başkalarının sorumlu olduğunu söylemekten çekinmediğini kaydeden Işık, ülkeyi IŞİD’in cirit attığı bir ülke haline getirilmesinden, emekçilerin işten atmalarla yüzyüze getirilmesinden, kadınların sokağa çıktığında 'biri bana saldırır mı' endişesi yaşamasından Türkiye’yi yönetenlerin sorumlu olduğunu söyledi. 

Işık, "Kendi saltanatları devam etsin diye başkanlık sistemini kurmak istiyorlar. Aynı Erdal ve yoldaşları gibi, 10 Ekim'de kaybettiğimiz yoldaşlarımız gibi mücadele etmekten ve yan yana gelmekten başka çaremiz yok. Erdal'ın ölüme giderkenki yüzünü hatırlayalım. Ağır faşizm koşullarında mücadele etmenin sokağa çıkmanın önemini bize o bakışıyla gösteriyor 10 Ekim'de yitirdiğimiz Dilan, Deniz, Şebnem, Elif bize büyük bir mirası bıraktı. Onlar bize bu berbat düzeni değiştirmek zorunda olduğumuzu hatırlatıyor. İnsanca yaşayacağımız ülkenin koşullarını yaratmanın yollarını yaratacağız. Yoldaşlarımızın son sözlerinde söylediği gibi devrime ve sosyalizme ulaşacağız" diye konuştu. 

KOCA VE SUNER DE ANILDI

Işık’ın konuşmasının ardından Helin Kamış Erdal'ın ölmeden önce yazdığı son mektubunu okudu. Erdal Eren'in mezarına karanfiller bırakıldı. Erdalın mezarı başındaki anmanın ardından Ercan Koca ve Sinan Suner'in mezarları ziyaret edildi. Aralarında Çankaya Belediyesi yöneticilerinin de bulunduğu bir grup CHP’li de Erdal Eren’in mezarını ziyaret etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tugay Bek için Adana'da basın açıklaması yapıldı

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den Orta ve Doğu Karadeniz'de yoğun kar uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...