12 Aralık 2016 13:22

Makedonya’da bir seçim iki kutlama

Makedonya seçimlerinde resmi olmayan sonuçlar birbirine çok yakın olunca iki parti de kutlama yaptı.

Paylaş

Makedonya'da halk bu yıl içinde yapılması kararlaştırıldığı halde daha önce iki kez ertelenen genel seçimler için dün sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlar birbirine çok yakın olunca iki parti de zafer ilan etti, taraftarlarıyla kutlama yaptı.

Euronews’ın haberine göre sandıkların açılmasının ardından oyların yaklaşık yüzde 98’inin sayıldığı gece yarısı itibariyle seçimi Makedonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisinin (VMRO-DMNE) kıl payı farkla kazandığı açıklandı.

Merkez sağ eğilimli Partinin Lideri ve Eski Başbakan Nikola Gruevski, başkent Üsküp’te kutlamalar için toplanan destekçilerine seslenerek kazananın kendileri olduğunu söyledi.

Gruevski, “Seçimleri kazandığımız ve kaybettiğimiz tüm belediyelerdeki seçmenlere teşekkür ediyoruz. Onların oyu olmadan bu galibiyete ulaşamazdık. Makedonya’da koalisyonun ve hükümetin kurulma zamanı. Kriz kesinlikle sona ermeli ve Makedonya ilerlemeli. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda bu bizim ana hedefimiz olacak.” dedi.

MUHALEFET PARTİSİ DE ZAFERİNİ İLAN ETTİ

Öte yandan muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) ise yüzde 36.65 destek buldu. Sosyal Demokratların Genel Başkanı Zoran Zaev de zaferini ilan ederek taraftarlarıyla kutlamalar yaptı. Parti Genel Merkezi önünde konuşan Zaev, “Rejim düştü. Kutlayın, eğlenin.” ifadelerini kullandı.

Zaev, konuşmasında seçmenin bu seçimde ‘tarih yazdığını’ savunarak VMRO-DPMNE öncülüğündeki ittifaka kıyasla bir milletvekili fazla çıkardıklarını öne sürdü.

Mevcut sonuçlara göre, hiçbir siyasi parti ve ittifak 123 sandalyeli mecliste salt çoğunluğa sahip olamadı.

Makedonya’da 2010’dan beri süregelen siyasi krize geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği müdahale etmişti. Ülkede erken seçim takvimi belirlenmiş, ancak Makedonya Meclisi 24 Nisan’da yapılması öngörülen seçimleri önce 5 Haziran’a ardından da 11 Aralık’a ertelemişti.

Bu arada Sputnik’in haberine göre seçimlerde Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) yüzde 7.41, seçimlere ilk kez katılan bir başka Arnavut siyasi partisi BESA Hareketi de yüzde 4.88 oy aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mor Ve Ötesi’den 20. yıla özel konser

SONRAKİ HABER

Rusya: Suriye ordusu Palmira dışında mevzilendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...