12 Aralık 2016 11:02

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın cezaevi koşulları raporlaştırıldı

HDP Genel Merkezi tutuklu eş genel başkanların ve milletvekillerinin cezaevi koşullarına dair komisyon kurup çalışma başlattı.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi Genel Merkezi bünyesinde kurulan komisyon, tutuklu eş genel başkanların ve milletvekillerinin cezaevi koşullarına dair çalışmalar başlattı. Komisyona, avukatlar tarafından rutin bir şekilde bilgi akışı olurken, bunlar belirli periyotlarla raporlaştırılarak, uluslar arası kurumların da aralarında bulunduğu birçok kesimle paylaşılıyor. Komisyonun raporlarından elde edilen bilgiler siyasi tutuklular üzerindeki baskının boyutunu gözler önüne seriyor.

GÖRÜŞMELERDE NOT ALMAK YASAK

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, geçtiğimiz günlerde cezaevlerinde daha önce karşılaşılmayan bir uygulamaya maruz kaldı. Yüksekdağ'ın avukatlarından dava dosyalarına ilişkin herhangi bir belge sunması ve not tutması engellenirken, geçtiğimiz günlerde koluna yazdığı HDP Meclis Grubu'na ait faks numarası görevliler tarafından zorla silindi.

Yüksekdağ'ın kaldığı hücrenin yanında bulunan diğer hücrelerin boş tutulduğu, cezaevinde hiç kimseyle iletişim kurmasına izin verilmediği ve var olan sohbet, ortak alana çıkmak gibi haklarının engellendiği öğrenildi. Aynı cezaevinde bulunan Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile karşılıklı olarak birlikte kalmak istediklerine dair cezaevi yönetimine ilettikleri yazılı talebe ise üzerinden günler geçmesine rağmen bir yanıt verilmedi.

MEKTUPLAR YA SANSÜRLENDİ YA EL KONULDU 

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde 3 kişilik bir hücrede tek başına tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aynı cezaevinde bulunan Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan ile karşılıklı olarak birlikte kalmak istediklerine dair cezaevi yönetimine ilettikleri yazılı talep kabul edilmezken, yapılan itiraz da reddedildi. Demirtaş'ın basın tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için iletilen sorulara verilen yanıtlar da ilgili basın mensuplarına sansürlenerek iletildi. 

Tutuklu bulunduğu süre içerisinde Demirtaş'ın Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e yazdığı mektuplara ise cezaevi yönetimince el konuldu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘Aleviler öldürülse de sineye çekiyor, bu bizim için şans'

SONRAKİ HABER

Erdoğan, saldırı noktasında incelemede bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...