12 Aralık 2016 10:08

Anayasa değişiklik teklifi komisyona gönderildi

TBMM Başkanlığı, AKP ile MHP'nin uzlaşıya vardığı 21 maddelik anayasa değişiklik teklifini Anayasa Komisyonu'na sevk etti.

Paylaş

AKP ile MHP'nin uzlaşıya vardığı 21 maddelik anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı tarafından Anayasa Komisyonu'na sevk edildi. Teklifte, mevcut anayasadaki "Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa siyasi partisi ile ilişiği kesilir" hükmünün kaldırılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanına parlamentoyu feshetme yetkisi veren teklifte, Başbakanlık makamı ile Bakanlar Kurulu kaldırılıyor, yürütme organı "partili cumhurbaşkanı", "cumhurbaşkanı yardımcılığı", "cumhurbaşkanlığı kararnamesi", "cumhurbaşkanlığı yönetmelikleri" mekanizmalarından oluşuyor. 

Öngörülen sistemde cumhurbaşkanı yardımcılarının yanı sıra bakanları da atayacak ve azledecek, TBMM içinden seçilen bakanları milletvekillikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı Meclis dışından da bakan atayabilecek. Teklifle mevcut sistemde yasama organının yürütme organını denetiminde temel yollardan olan “gensoru” ve “meclis soruşturması” yetkilerinin kaldırılması da öngörülüyor. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın diplomasına ilişkin önergeler işleme konulmadı

SONRAKİ HABER

CHP'li Mücahit Avcı gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...