12 Aralık 2016 09:05

İsveç’ten AKP hükümetine her hafta bir mektup

İsveç Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonundan Österberg, tutuklu vekillerin serbest kalması için Türkiye'ye her hafta mektup gönderdiklerini söyledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Anders Österberg, Türkiye’deki gelişmeleri parlamento oturumunda gündeme getirdi.

Türkiye’de ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını, 100 bini aşkın kişinin görevinden alındığını, çok sayıda akademisyen, gazeteci ve öğretmenin yanı sıra HDP eş başkanları ve milletvekillerinin tutuklandığını, yüzlerce medya kuruluşu ve okulun kapatıldığını hatırlatan Österberg, Yeşiller üyesi Eğitim Bakanı Gustav Fridolin’e tüm bu hak ihlallerine karşı İsveç Hükümeti’nin ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.

‘BARIŞ MÜZAKERELERİNE DÖNÜLMELİ’

Türkiye’deki toplu tutuklamaları; özellikle HDP eş başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmalarını oldukça kaygı verici bulduklarını söyleyen Fridolin, “Gazeteciler, öğretmenler, polisler gibi toplumda önemli görev üstlenenlerin tutuklanmalarından duyduğumuz kaygıyı Ankara’ya ilettik. Bizim tutumumuz oldukça açık ve Avrupa Birliği’nin tutum almasını, Türk Hükümetinin PKK ile yeniden barış görüşmelerine başlaması için girişimde bulunmasını istedik” dedi.

Konu hakkında Evrensel'e konuşan Österberg, milletvekilleri serbest bırakılıncaya kadar konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

HÜKÜMETE HER HAFTA BİR MEKTUP

Önce Sosyal Demokratların ardından da İskandinavya’daki sol partilerin Türkiye’ye tutuklu milletvekilleriyle görüşmek için heyetler gönderdiğini hatırlatan Österberg, “Ne yazık ki, Türkiye Hükümeti, heyetlerin ziyaretlerini engelledi. Hükümete milletvekillerinin serbest bırakılmaları için her hafta mektup yolluyoruz” dedi.

Österberg ayrıca, “Gelişmelerden oldukça kaygılıyız. Şu anda hem partimiz içinde hem de mecliste  Türkiye’deki ihlallere karşı nasıl daha etkin önlemler uygulayabileceğimizi tartışıyoruz. Tarih bu olanları kaydedecek. Adaletin eninde sonunda yerini bulacağına ve kardeş partimizin milletvekillerinin özgürlüklerine kavuşacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu: Güçler birliği rejimini inşa ediyor!

SONRAKİ HABER

Kaçak avcılara 12 bin lira ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...