12 Aralık 2016 00:35

Küçükarmutlu halkı: Bize, başka yere taşının demesinler

Yıllardır kentsel dönüşüm mücadelesi veren Küçükarmutlu halkı, mahallelerinin ikinci kez riskli alan ilan edilmesine karşı da mücadele ediyor.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

İstanbul Sarıyer’e bağlı Küçükarmutlu, resmi adıyla Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, yıllarca kentsel dönüşüme karşı mücadele etmiş, barınmanın hak olduğunu dile getirmiş bir mahalle. 11 Kasım tarihinde ikinci kez riskli alan ilan edilen Küçükarmutlu yine yıkım tehdidiyle  karşı karşıya. 

Daha önce ilan edilen riskli alan kararına mahalle halkı tepki göstermiş ve konuyu mahkemeye taşımıştı. Mahkeme de riskli alan kararını iptal etmişti. Bakanlar Kurulu kararıyla Küçükarmutlu tekrar riskli alan ilan edilerek, kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Mahalle halkı daha önce kentsel dönüşüme karşı verdiği mücadelenin deneyimiyle evlerini yıktırmamakta kararlı.

‘BENİM EVİME DOKUNMASINLAR’

4. Levent’ten kalkan minibüsler ile Küçükarmutlu’ya gidiyorum. Minibüsün üstünde Küçükarmutlu değil, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi yazıyor. Gökdelenlerin peşi sıra sıralandığı 4. Levent’ten gecekondu mahallesine gidiyorum. İstanbul Boğazı’na bakan bir gecekonduda yaşayan Kadir Gündoğdu ile konuşuyorum. Söze başlamadan önce manzarasının güzel olduğundan bahsediyorum. O da bana “Boğaza bir perde çeksinler. Manzaram olmasın. Benim evime de dokunmasınlar” diye karşılık veriyor. Mahallenin riskli alan ilan edilmesini soruyorum. Gündoğdu mahalleye nasıl yerleştiklerini ve kendi elleriyle yaptığı evi anlatıyor: “30 sene önce bu gecekonduyu kendi ellerimle yaptım. Bu evde su yoktu, kanalizasyon yoktu, eve giden yollar çamur içerisindeydi. Çok zorluklar yaşadık burada. Şimdi bize bu mahalle riskli alan ilan edildi başka yere taşının demesinler.”

ZENGİNLERE PEŞKEŞ ÇEKECEKLER

Gündoğdu’nun yanından ayrıldıktan sonra bir kahvehanenin önünde sohbet eden Ali Güzel ile konuşuyorum. Mahallenin yeniden riskli alan ilan edilmesini soruyorum. O da sözüm bitmeden hemen cevap veriyor, “Biliyorum. Herkes de biliyor, burayı birilerine peşkeş çekmek istiyorlar” diyor.

‘Kime peşkeş çekmek istiyorlar?’ soruma ise, “Zenginlere peşkeş çekmek istiyorlar. Garibana mı peşkeş çekecekler?” cevabını veriyor.
25 senedir Küçükarmutlu’da yaşayan Ali Güzel, buradaki bütün evlerin mahalle halkı tarafından yapıldığını söylüyor ve ekliyor: “Evlerimizi hep beraber kurduk. Birçok kez de evimiz yıkıldı biz tekrar yaptık. Burayı riskli alan ilan ederek, evlerimizi yıkarak, bizi başka yere göç ettirmesinler. Biz daha önce evlerimizin yıkımına karşı direndik. Bu riskli alan kararına tekrar direneceğiz.” 

‘YENİ BİR EVE VERECEK BİR LİRAMIZ YOK BİZİM’

Kahvehanenin önünden ayrılıyorum. Ayrıldıktan sonra Armutlu Koruma Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği önünde Meryem Çap ile konuşuyorum. (2005 yılında kurulan bu dernek hakkında bir bilgim yok. Fakat dernek binası tamamen boşaltılmış ve işlevsiz bir halde duruyor) Doğduğundan beri burada yaşayan ve 56 yaşında olan Çap, riskli alan ilan edilen mahallelerinden taşınamayacaklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor : “Benim varım yoğum bu mahallede bulunan bu evdir. Çocuklarım burada doğdu burada büyüdü. Biz buradan taşınamayız. Riskli alan ilan edip evimizi yıkmasınlar bizi borçlandırmasınlar. Yeni bir eve verecek bir liramız yok bizim”

ÖNCEKİ HABER

Patlamada yaralanan Selin Çelik yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İhraçlarda gerekçe sunulmuyor, savunma hakkı yok sayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...