30 Mayıs 2012 09:32

Tek kişi ekmeğinden olursa eylem devam eder

Türk Hava Yolları çalışanlarının grev yasağı getiren yasaya karşı başlattıkları bir günlük iş bırakma eylemi sona erdi. Dün gece saat 03.30'dan itibaren Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katı A girişinde toplanan emekçilerin eylemi gece 24.00'da sona erdi. Grev sebebiyle THY'nin dün iptal ettiği sefer sayı

Tek kişi ekmeğinden olursa eylem devam eder
Paylaş

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin Meclis'in gündemine gelmesi üzerine Türk Hava Yolları'nda görevli kabin memurlarının dün gün boyunca başlattıkları iş yavaşlatma eylemi Hava-İş Sendikası'nın çağrısı üzerine saat 24.00'da sonlandırıldı. Saatlerce havalimanında grev yasağını getiren kanun teklifini protesto eden kabin memurlarına THY Teknik A.Ş çalışanları da destek vermişti.

149 SEFER İPTAL

Çalışanlarının gerçekleştirdikleri iş yavaşlatma eylemi nedeniyle dün 149 seferini iptal etmek zorunda kalan THY, bugün ise 30 uçuşunu iptal etti. THY'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, bugün yapılacak bazı seferlerin de operasyonel nedenlerle iptal edildiği belirtilerek, yolcuların mağdur olmamaları için havalimanına gelmeden önce uçuşlarını güncel durumunu çağrı merkezi (444 0 849) aracılığı kontrol etmeleri istendi.

'BİTEN EYLEM KALDIĞI YERDEN DEVAM EDER'

Atatürk Havalimanı'nda grevin yapıldığı saatlerde Meclis'teki siyasi partilerle görüşme yapan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Ankara dönüşü akşam saatlerinde iş bırakan çalışanları ziyaret etti. Ayçin, grev yapan üyelerine THY tarafından mesaj ve mail gönderilerek, işten çıkarılacakları yönünde tehdit edilmelerine sert tepki göstererek, "Buradan haykırıyorum, bu eylemi gece 03.30'da başlattınız, bu gece 24.00'da bitiriyoruz. Bu bir uyarı eylemiydi. Düne kadar yaptığımız uyarılar dikkate alınmadı. Sabrımızı zorladılar, öfkemizi ölçmeye çalıştılar, kararlılığımızı görmeye çalıştılar. Genel Müdürlüğün önünde 5 bin kişi ile bunu kanıtladık. Eğer yarın bir tek arkadaşımıza dokunurlarsa, bir tek kişi ekmeğinden olursa bu gece 24.00'da biten eylem kaldığı yerden devam edecektir" dedi. 11 Eylül'de Amerika'da ikiz kulelere saldırı düzenlendiğinde dünya sivil havacılık şirketlerinin on binlerce insanı mağdur ettiğini, ancak kendilerinin 3 ay boyunca özveri ile çalışarak THY'nin faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Ayçin, özverili çalışmalarından dolayı THY'nin Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü şirket olduğunu belirterek, "E be Allahsız oğlu Allahsızlar, kitapsız oğlu kitapsızlar. Allah'tan korkmayıp, kitaptan utanmayanlar, bu özverinin karşılığı sendikal hakkın elinden alınması mı? Bu nasıl bir anlayıştır?" diye sordu.

BAŞBAKAN KONUŞACAK, HAZIRLIKLI OLUN

İşçileri, "Yarın hazırlıklı olun" diye uyaran Ayçin, "Başbakan bütün işini gücünü bırakıp, kürtajdan, normal doğumdan vazgeçecek, 'efendim siz bir pilotun, bir hostesin kaç para aldığını biliyor musunuz?' diyecek. Türkiye'de asgari ücretin kaç para olduğunu da söyleyecek, bizi suçlayacak. E peki adam, benim maaşımı söyleyeceksin de yönetim kurulu başkanının talimatıyla uçulmayacak havalarda beni riske atacak uçuş talimatını verenleri de söyleyecek misin? Ayda kaç saat uçtuğumu söyleyecek misin? Her konumda yolcu haklıdır mantığı ile bizi 77 milyon Türkiye'ye esir ettiğini de söyleyecek misin? Eğer bu ülkede asgari ücret düşük, bizim aldığımız para yüksek diye bir kıyaslama yapacaksan, asgari ücretin düşük olması ayıbı da senindir. Bunu da söyleyecek misin? Bunları söylerken kendi adamlarınızın, bir değil beş şirkette yöneticilik yaptığını da söyleyecek misiniz? Çıkıp genel kurullarda 'anam da işçiydi, babam da işçiydi' diyerek insanların duygularını sömürüyorsunuz. Burada işçinin anasını belleyen de işçi çocuğu, babasını belleyen de işçi çocuğu. Bu nasıl bir anlayıştır?" diye belirtti. Ayçin'in konuşması ardından iş bırakan işçiler, 24.00'a kadar eylemlerini halay ve sloganlarla sürdürdü. (İSTANBUL)


200 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI MI?

Öte yandan eyleme katılan 200 emekçinin işten çıkarıldığı iddialarını dün Hayat TV'deki Gece Vardiyası'nda değerlendiren Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı şunları söyledi: "Tabii bu bir resmi tebligat değil. Çalışanlarımıza önce bir cep telefonu mesajı geldi, birtakım e-postalar geldi, birileri aradı. Çeşitli argümanlar kullanıldı ama normal uçuştan gelene de bu uyarı yapıldı. Çalışan diyor ki "Ben uçuştan geldim, iş bırakmadım ki" ya da pasaport işlemleri yapmakta olan arkadaşlarımıza da geldi. Yani herkese gönderdiler. Böyle olunca biz bu gerçekten bir taktik mi yoksa gerçek mi henüz çözemedik. Tabii gerçek de olabilir, biz her zaman buna hazırlıklıyız. Yarın böyle bir tutumun gerçek olduğu ortaya çıkarsa buna cevabımızı veririz. Ama şu ana kadar herhangi bir arkadaşımıza resmi, yazılı bir tebligat gelmedi. Tabii bu gelmeyecek anlamına da gelmez. Gelirse zaten aldığımız karar belli. Eylemimiz saat 24'te şartla bitirildi. Dedikodusu yapılan işten atmaların gerçek olduğu ortaya çıkarsa eylem yeniden başlar."

ÖNCEKİ HABER

Doğalgaz boru hattında büyük patlama!

SONRAKİ HABER

'Tasmalı gazetecilik' bu olsa gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...