11 Aralık 2016 12:15

Davut Özer'in soruşturmasında 'daimi arama' kararı verildi

Mersin Tarsus'ta sokağa çıkma yasakları protestosunda evine giderken vurulan 13 yaşındaki Davut Özer’in soruşturma dosyası faili meçhul oldu.

Paylaş

Mersin’in Tarsus ilçesinde 22 Aralık 2015 tarihinde Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları protestolarında evine giderken vurulan 13 yaşındaki Davut Özer’in soruşturma dosyası hakkında “Daimi arama kararı” verildi. Daimi arama kararıyla dosyayı faili meçhul yapan savcı, Özer’in de ‘PKK üyesi’ olduğunu iddia etti. Özer ailesinin avukatı Yılmaz Talay ise, olay yeri keşfi dahi yapılmadan böyle bir kararın verildiğini söyledi. Talay, “Biz burada Davut’un faillerini bulmak istiyoruz. Eğer faili polisse de bulunsun eylemciler arasında olan biriyse de bulunsun istiyoruz” dedi.

13 YAŞINDAKİ ÇOCUK PKK ÜYESİ YAPILDI

Tarsus Cumhuriyet Savcısı Mahmut Bora Ekici tarafından verilen “Daimi arama” kararında dikkat çeken ifadeler yer aldı. Özer’in ‘PKK üyesi’ olduğunu iddia eden savcı Ekici, buna dayanak olarak da Özer’in cenaze törenini ve yapılan haberleri gösteriyor: 23 Aralık’ta PKK/KCK bayrakları, flamalarıyla cenaze töreni organize edildiği, ölen Davut Özer’in şehit ilan edildiği ve haber yapıldığı bunların dosya soruşturma aşamasında tespit tutanaklarıyla mevcut olduğu ve tüm bunlar göz önüne alındığında ölen Davut Özer’in PKK/KCK örgütü üyesi olduğunun sabit olduğu.”

SİLAH TESPİT EDİLEMEMİŞ!

Daimi arama kararında Özer’e isabet eden kurşunun hangi silaha ait olduğunun tespit edilemediği yer aldı. Adana’da “Silahlı Tespit Edilemeyen Olaylar Arşivi”nde, mermi çekirdeklerine ait bölüm bulunmaması nedeniyle çekirdeğin Ankara Kriminal Laboratuvarı’nda incelendiğini belirten savcı Ekici, “Mermi çekirdeğinin 7.62×39 mm çapında olan fişeğin uzun namlulu (Kalashnikov) benzeri silahlarda kullanıldığı tespit edilmiştir. Mermi çekirdeğinin namlusu içerisinde yiv-set bulunan çapına uygun bir silah ile istismal edildiği tespit edilmiştir. Kovanların geçmişe yönelik karşılaştırılması esasına dayanmaktadır. Bu nedenle 7.62 mm mermi çekirdeğinin geçmişe yönelik faili meçhul karşılaştırılması yapılmamıştır” tespitine yer verdi. 

Mermi çekirdeğinin Jandarma Polis Kriminal Laboratuvarı’na da gönderildiğine yer verilirken, laboratuvar sonucunda ise yine merminin silahının tespit edilemediği yer aldı ve “Dosyamız arasına alınan gerek Adana Polis Kriminal Laboratuvarı, Ankara Polis Kriminal Laboratuvar Müdürlüğü gerekse Jandarma Kriminal Polis Laboratuvarından alınan her üç raporda da faili meçhul şüphelinin tespitinin yapılamadığı ayrıca olayın araştırılmasına yönelik yapılan kolluk araştırmalarının devam ettiği ancak bu aşamada faili meçhul şüpheli ya da şüphelilere ulaşılmadığından dosya hakkında daimi arama kararı alınmıştır” denildi. 

‘SORUŞTURMADA ÇELİŞKİLİ BEYANLAR VAR’

Davut Özer’in avukatı ve İnsan Hakları Derneği Tarsus Şube Başkanı olan Yılmaz Talay, Davut Özer’in olay anında eylemciler ve polis arasında bulunan bir yerde vurulduğunu, ancak eylemlere katılmadığını söyledi.Hem soruşturma dosyası hem de emniyet tarafından hazırlanan fezlekelerde çelişkili beyanlar olduğunu söyleyen Talay, “Bazı yerlerde Özer’in eylemciler arasında yer aldığı bazı yerlerde ise arada yaşamını yitirdiği belirtiliyor” dedi. Özer’in yaşamını yitirmesinin en önemli delilinin vücudundan çıkan ve ölümüne neden olan kurşunun sol elinde kalması olduğunu dile getiren Talay, soruşturma boyunca merminin hangi silahtan çıktığı, silahın kime ait olduğunun tespit edilemediğine dikkat çekerek, “Biz burada Davut’un faillerini bulmak istiyoruz. Eğer faili polisse de bulunsun eylemciler arasında olan biriyse de bulunsun istiyoruz. Son aşamada merminin hangi silahtan çıktığının araması devam ediyor. Dosya daimi arama birimine gönderildi. Konu ile ilgili arama ve araştırma devam edecek ama çok sonuç alınabilecek bir aşama değil” dedi. 

‘HALA OLAY YERİNDE KEŞİF YOK’

Soruşturma savcısının hala olay yerinde keşif yapmadığına da dikkat çeken Talay, keşfin yapılmamasına gerekçe olarak güvenlik kaygısının öne sürüldüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bu bize çok makul gelen bir açıklama değil. Devlet her yerde her şekilde müdahale edebiliyorsa, her yerde her şekilde araştırmasını da yapabilmeli ve delilleri toplayabilmelidir” dedi. Özer’in ne şekilde, hangi silahla vurulduğunun bulunması için keşfin önemli olduğunu ayrıca vurulma şeklinin de keşif ile açığa çıkacağını kaydeden Talay, “Davut kolluk ile eylemciler arasında vuruluyor bu da ancak keşif ile belirlenebilir” diye konuştu.(Mersin/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Başsavcılık: Saldırıyla ilgili 13 gözaltı var

SONRAKİ HABER

'Gençlik, Erdal Eren gibi işçi sınıfına bağlanmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...