30 Mayıs 2012 04:56

Sodada grev kararlılıkla sürüyor

Şişe Cam bünyesinde olan Kromsan Krom Birleşikleri Fabrikası Soda Sanayi AŞ işçileri 11 gündür grevde. Fabrikada kromik asit metal kaplama, ahşap koruma, manyetik bant ve organik kimyasal maddelerin üretiminde kullanılan sodyum bikromat üretiliyor.Dünyanın sayılı devleri arasında olan fabrikada üretilen tüm krom kimyasallarının a

Sodada grev kararlılıkla sürüyor
Paylaş
Erdoğan Alayumat

Dünyanın sayılı devleri arasında olan fabrikada üretilen tüm krom kimyasallarının ana çıkış maddesi olan sodyum bikromat kozmetik, tekstil boyaları, tıbbi müstahzarlar gibi diğer birçok alanda da kullanılıyor. Oldukça tehlikeli bir işte çalışan işçiler gaz ve kimyasal maddelerle iç içe ortamlarda çalışıyor. 10 yıl çalışıp emekliye ayrılan bir işçi 2 yıllık bir süreçte kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya. Peki, bu fabrikayı dünyanın sayılı devleri arasına sokan işçiler ne durumda? Kimisi çok uzun yıllardır çalışıyor kimisi de 7- 8 yıllık işçi. Birçoğu oldukça genç işçilerden oluşuyor ve nerdeyse işçilerin dörtte üçü hayatlarında ilk defa greve çıkıyor. 

GREV KARARINA BÜTÜN İŞÇİLER KATILDI

Petrol İş Sendikası Disiplin Kurulu Başkanı Murat Kaya sözleşme sürecini şöyle anlatıyor; “Sözleşme öncesinde hazırlıklarımız tamamdı. Fabrikada son 10 yıldır her sözleşme dönemi geldiğinde bize müsaade edin diyorlardı. 2005 yılında Mersin’de ilk Soda Sanayi doğal gaza geçiyor. Soda doğal gaza geçtiğinden kaynaklı kazandığı kârdan yüzde 2 gibi bir kâr payını işçilere vermesi gerekiyordu ama yıllardır bunu vermiyor. Borsaya açıkladıkları kâr ise yılın ilk çeyreğinde 30 trilyon. Buradaki arkadaşların deneyimli olması ya da olmaması greve giden süreçte çok etkili olmadı. Ücretler çok düşük olduğundan dolayı bütün arkadaşlar greve çıkalım dedi.”

BİZ HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Barış Güler 1999’dan bu yana sodada çalışıyor. 2008 yılında kadroya alınıyor yaklaşık 4 yıldır da sendikalı olarak çalışıyor. İlk defa greve çıkan Barış şunları söylüyor; “Grev yaşamak ayrı bir heyecan katıyor bana. Patronun grevi kırmaya dönük bir çalışması yok henüz ama olursa da biz buna da hazırız” Şeref Çelik yaklaşık 7 yıldır Kromsan’da çalışıyor. Cam işletmesinde çalışan Kristal İş Sendikasına üye işçilerin kendilerine sürekli destek olduğunu ve yakın zamanda onların da toplusözleşme dönemine gireceklerini söylüyor. İşverenle bir sorunlarının olmadığını belirten Çelik şöyle devam ediyor; “Bizim tek sorunumuz ücret. İşverenle bir derdimiz yok. Biz sadece bizim olan haklarımızı istiyoruz.”

GREV KAÇINILMAZ OLMUŞTU

En deneyimli işçilerden biri olan Sezgin Sayin 1980’de Şişe Cam’da işe başlıyor. 2002’deki İstanbul Şişe Cam Beykoz fabrikasındaki direnişçi işçilerden biri. Direnişten sonra oradaki işçileri dağıtıyorlar Sayin’i de Mersin’deki Soda Sanayi AŞ’ye gönderiyorlar. Yaklaşık 10 yıldır da sodada çalışıyor. Bu grevin artık kaçınılmaz olduğunu söyleyen Sayin “ Biz kendi zevkimize greve çıkmadık. 10 yıldır buradayım 10 yıldır da hep geriye gittik. Krom sanayi olarak dünyanın ikinci büyük devi konumdayız ama işçi ücretleri bakımdan dünyanın en gerilerindeyiz. Fabrikada üniversiteli işçiler ilk olarak 700 TL ile 800 TL arasında işe başlıyor biz bunun yükseltilmesini istiyoruz çok değil yüzde dört oranında yükseltilsin. Ben daha önce 2 tane büyük direniş, bir tane fabrika içi eylem ve şimdi de bu grevi yaşıyorum. Bizim istediğimiz sadece insanca yaşamak. Bizim istediğimiz maaş farkı sadece 350 TL. Oran patron için çok fazla ama bizim için ise yaşamaya bile yetmiyor” diye konuşuyor.

BİRLİKTELİĞİ KORUDUĞUMUZ SÜRECE KAZANIRIZ

Grevin çok güzel geçtiğini söyleyen Hasan Ünal fazla bir ücret talep etmediklerini, emeklerinin karşılığı olanı istediklerini belirtiyor. 8 yılı kadrolu, 12 yıldır fabrikada çalıştığını ifade eden Ünal, “1100 TL maaş alıyorum, bunun 700 TL’si devlete gidiyor. Vardiya farkımız aylık yüz lira ama biz saat başı farkının 1 lira olmasını istiyoruz. Gece çalışan arkadaşların çoğunun sosyal hayatı yok. Biz birlikteliğimizi koruduğumuz süre içinde bu mücadeleyi biz kazanacağız” diyor.

Fabrikanın eski temsilcilerinden Süha Kaval da ilkleri yaşayan işçilerden biri ilk kez greve çıkan Kaval çok güzel bir deneyim yaşadığını söylüyor. 8 yıldır fabrikada işçilik yapan Kaval grevle ilgili düşüncelerini şöyle ifade ediyor; “Greve çıkarak işverene karşı ne kadar güçlü olduğumuzu gördük. Fabrikada en son grev 1991 yılında oldu. Biz bu sefer çok kararlıyız. Çünkü sözleşme başladığında biz grev hazırlığı yapmaya başladık. Ben evliyim grevde olduğumdan kaynaklı eşim bana destek olmak için çalışmaya başladı. Şimdi ben grevdeyim eşim de ekonomik anlamda destek oluyor bana.” (Mersin/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TOGO’ya destek ziyaretleri sürüyor

SONRAKİ HABER

Bergama’nın bayrağı Kazdağları’nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...