10 Aralık 2016 22:30

2016 yılı Nobel Ödülleri Stockholm'de sahiplerini buldu

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle Tıp, Kimya ve Fizik alanlarında ödüller, sahiplerine verildi. Bob Dylan ise ödülü almaya gitmedi.

Paylaş

DW Türkçe'nin haberine göre; Tıp, Kimya ve Fizik alanında Nobel Ödülleri, bu sene Stockholm'de yapılan törenle sahiplerini buldu.

Bob Dylan ise ödülünü almak için törene katılmadı. Bob Dylan'ın ödülünü nasıl alacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi, bu sene, Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi oldu. Oshumi ödüle, hücrelerin kendi kendini sindirmesi olarak bilinen otofaji alanındaki çalışmaları nedeniyle layık görüldü. Ödül töreninde konuşan Nobel Tıp Komitesi’nden Nils-Göran Larsson, Ohsumi’nin keşiflerinin biyolojideki çok eski bir bilmeceyi çözdüğünü söyledi. 

Nobel Fizik Ödülü ise bu sene üç bilim insanı David Thouless, Duncan Haldane ve Michael Kosterlitz arasında paylaştırıldı. Bilim insanları, “maddenin topolojik evrelerinin kuramsal keşfine" yaptıkları katkılar nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

Nobel Kimya Ödülü'ne ise moleküler makinelerin sentezi ve tasarımı alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Fransız bilim insanı Jean-Pierre Sauvage, ABD'li bilim insanı James Fraser Stoddart ve Hollandalı araştırmacı Bernard Feringa’a verildi.

BARIŞ ÖDÜLÜNÜ SANTOS ALDI

Nobel Komitesi, 50 yıldan fazla bir süredir devam eden iç savaşı sona erdirmek üzere gösterdiği çabalar nedeniyle Santos’un ödüle layık görüldüğünü açıklamıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Nobel Barış Ödülü’nü “cennetten bir hediye” olarak nitelendirdi. Santos ödülü bütün Kolombiyalılara, özellikle de savaşın 220 bin kurbanına ve yerinden edilen 8 milyon kişiye adadı. Santos, 50 yıldan fazla süren savaşı sona erdirerek, “imkânsızı başardıklarını” dile getirdi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Biliyoruz ki yanımızda olmayacaklar

SONRAKİ HABER

Türkiye Gazeteciler Sendikası'na Almanya'dan ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...