11 Aralık 2016 00:08

Yeni sezona ‘kılpayı’

Alper Kaya, sürekli statüsü değişen ve belirsizliklerle boğuşan Bölgesel Amatör Liglerin durumunu değerlendirdi.

Paylaş

Alper KAYA

Bölgesel Amatör Lig’in statüsünün ikide bir değiştiğini, daha önce bu satırlarda birkaç kez dile getirmiştim. Bu statü değişimi, kulüplerin mevcut sezonlarını ve hatta geleceklerini ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Neticede söz ettiğimiz oluşum, kurulduğu yıldan bu yana her yıl şampiyonluk statüsü değişen, ne idüğü belirsiz ve geleceği meçhul bir oluşum! Bu ligde yer almaya -ve doğal olarak bir üst lige çıkmaya- çalışan takımlar ise, zemini hayli kıvrak bir ortamda varoluş mücadelesi vermekten başka çare bulamıyor.

Peki, kısa bir kıyaslama ile geçtiğimiz sezon şampiyonluğu “kıl payı” diyebileceğimiz ölçüde veya birkaç puan farkla kaçırmış olan takımların halen devam etmekte olan 2016-2017 sezonundaki durumları nasıl dersiniz?

Bölgesel Amatör Lig 1. grupta geçtiğimiz sezonu şampiyon 12 Bingölspor’un bir puan gerisinde tamamlayan Elbakspor ve iki puan gerisinde tamamlayan Kurtalanspor; bu iyi sıralamalarına rağmen il kontenjanı saçmalığı nedeniyle play out (baraj maçı) oynamak zorunda kalmışlardı. Erciş’i yenerek ligde kalabilen grup ikincisi Elbakspor sezona Başkale Gençlikspor adıyla başladıysa da 2015-2016’yı rahmetle arıyor zira bir puanla grubunda sonuncu sırada yer alıyor. Baykan Belediyespor’u 2-0 yenerek ligde kalabilen Kurtalanspor ise 31 puanla zirvede yer alan Mardin 47 Spor’un neredeyse yarısı kadar puan toplayarak 15 puanla grubunda 5. sırada...

BAL 2. grupta geçen sezonun şampiyonu Elaziz Belediyespor’dan sadece üç puan geride yer alarak grubu ikinci bitiren ve il kontenjanı nedeniyle play out oynamak zorunda kalan Adıyaman 1954 SK ise zorlu play out maçında iki kırmızı kart gören rakibi Kahtaspor’u penaltılarla yenerek ligde kalmayı başarmıştı. Bu zorlu ligde kalışa tezat bir şekilde, 2016-2017 sezonunda bu yazı yazıldığı sırada BAL 2. grupta ikinci sıranın bir puan fazlasıyla, 23 puanla, grubunda liderdi Adıyaman 1954.

BAL 3. grupta, liderle aynı puanı toplayan ve bu yüzden lider Araklı Karadere ile şampiyonluk maçına çıkan fakat bu maçı kazanamayan Iğdır Arasspor yola BAL’da devam etmişti geçtiğimiz sezon sonu itibarıyla. Bu sezon ise, 11 haftanın sonunda maç eksiği olduğu halde dört puanlık farkla lider durumda!

Averaj mağduru Yeni Amasyaspor, liderle aynı puanı topladıysa da BAL 4. grupta averaj yüzünden şampiyon olamamış; üstüne bir de il kontenjanı yüzünden baraj maçı oynamıştı. Baraj maçını 2-0’la geçen Amasya temsilcisi bu sezon Türkiye Kupası’nda gruplara kalan tek amatör takım olarak tarihe geçmesinin yanı sıra ligde de üç puanlık farkla liderin takipçileri arasında...

Şu sıralar kayyum ile yönetilmekte olan Türk Metal Kırıkkalespor’un şampiyon olduğu BAL 6. grupta Kırıkkale temsilcisinin iki puan gerisinde grubu ikinci bitiren Yozgatspor 1959, il kontenjanı yüzünden oynadığı baraj maçını 3-0’la geçtikten sonra kaldığı ligde şu sıralar ilk on hafta itibarıyla liderin sekiz puan gerisinde seyreyliyor...

Geçtiğimiz sezon ikinci devrede gösterdiği performansla ilk yarıda küme düşme adayları arasındayken şampiyonluğu bir puanla Muğlaspor’a kaptıran Sökespor ise bu sezon geçtiğimiz sezonun tam tersi şekilde güçlü bir şekilde lige girdiyse de lider Çiğli Belediyespor’un beş puan gerisinde grup ikincisi olarak ilerliyor. Ancak geçtiğimiz sezon kapattıkları dokuz puanlık farkı düşününce, beş puan biraz hafif kalıyor doğrusu...

Neticede...
12 gruplu Bölgesel Amatör Lig’de, çoğu grupta ipler erken kopuyor ve arada yedi, sekiz hatta on puanlık farklarla şampiyonluklar ilan edilebiliyor. Ancak bazı gruplar da, bu yazıda ele alındığı gibi neredeyse foto-finişle belirleniyor. Geride kalan takımlardan, farklı hesapları olanlar veya siyasi / sosyal anlamda sezona kötü girenler haricinde ligin dinamiklerini kolayca çözmüş; biraz da ortalamanın birkaç gömlek üstünde para harcamış olan takımlar için lig sanki bir önceki sezonun tekrarı gibi geçebiliyor. 

İşin aslı biraz da kurulmak istenen futbol düzeninde saklı. Para harcamaya müsait takımların ayakta kalabileceği bu düzende futbolcu yetiştirip sağlıklı bir futbol ortamının odağında yer almak isteyen takımlar için tablo biraz karanlık. Yahut şöyle diyelim: Tünelin ucunda bir ışık var ama bu ışık gökyüzü müdür, dörtnala gelen çarpmaya teşne bir tren midir, o hiç bilinmez!

ÖNCEKİ HABER

CHP’nin merkezi politikaları Adana’da nasıl görülüyor?

SONRAKİ HABER

Ücretsiz kedi evi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...