29 Mayıs 2012 12:05

Esad ve Annan, Şam’da bir araya geldi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kofi Annan ve ona eşlik eden heyetle altı maddelik Annan Planı üzerine bir görüşme gerçekleştirdi. Annan ve heyeti, cuma günü, Hula’da gerçekleşen ve 108 kişinin hayatını yitirdiği katliam sonrası Suriye’ye sürpriz bir ziyaret düzenledi.Bir saat süren görüşme sonras

Esad ve Annan, Şam’da bir araya geldi
Paylaş

Bir saat süren görüşme sonrasında yapılan açıklamalara göre Esad, bazı ülkelerin desteğini alan muhalif güçlerin son dönemde saldırılarını arttırdığını söyledi. “Terörist eylemler sona ermezse barış zor” diyen Esad, “Annan barış planının başarıya ulaşması, terör eylemlerinin sona ermesi, dış desteğin ve silah kaçakçılığının sona erdirilmesine bağlı” diye konuştu.

Esad, “terör gruplarını” finanse eden, barındıran, eğiten ve finanse eden ülkelerin Annan Planı’na bağlı kalmaları gerektiğini de ifade etti.

Kofi Annan ise, Hula’daki katliam sonrası uluslararası toplumun endişelerinin arttığını ve şiddetin sona erdirilmesi ve mahkumların serbest bırakılması konusunda adımlar atılmazsa altı maddelik planın başarılı olamayacağını vurguladı.

SURİYE ELÇİLERİ SINIR DIŞI EDİLİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkedeki Suriye büyükelçisini sınır dışı edeceklerini söyledi. Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Hollande, “Bu, tek taraflı bir adım değil. Ortaklarımızla istişare ederek bu kararı aldık” dedi. Hollande, Temmuz ayı başında yeni bir Suriye'nin Dostları toplantısına da ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

Fransa'nın ardından, Almanyave İngiltere’nin de Suriye büyükelçisini sınır dışı etmeye hazırlandığı belirtildi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'nin ülkesindeki en üst düzey diplomatının sınır dışı edilmesi talimatını verdi. İngiltere, Suriye maslahatgüzarı ile birlikte iki diplomatı daha sınır dışı edecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu kararın, “Hula ve diğer şehirlerdeki insanlık dışı eylemlere tepki niteliği taşıdığı” belirtildi. İngiltere'nin, Beşar Esad'a, eylemlerinin sonuçları olacağı mesajını vermeleri için diğer ülkelerle de irtibatta olduğu belirtildi.

Öte yandan İtalya, İspanya, Kanada ve Avustralya da ülkelerindeki Suriyeli diplomatları sınır dışı edeceklerini açıkladı. ABD'nin de benzer bir adım atması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Kürtajla ilgili yasa hazırlıyoruz

SONRAKİ HABER

Kemoterapi tedavisine baskın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...