10 Aralık 2016 16:47

Acı tablo: İnsan hakları ayaklar altında

İHD ve TİHV, İnsan Hakları Haftası'nda Türkiye'nin hak ihlalleri karnesinin kırıklarla dolu olduğunu vurguladı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri, bir hafta boyunca gerçekleşecek İnsan Hakları Haftası etkinliklerini  Taksim tramvay durağında gerçekleştirilen basın açıklamasıyla başlattı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Derya Gazioğlu, “İnsan haklarının evrensel olduğu fikrini temel alan evrensel bildirgenin kabulü, insanlık için büyük kazanımdır. Buna karşın günümüzde evrensel hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzen hâlâ kurulamamıştır” dedi.  Türkiye’nin 2016 insan hakları karnesinin kırıklarla dolu olduğunu vurgulayan Gazioğlu, darbe girişiminin öncesinde Kürt illerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonucu birçok şehir ve kasabanın yerle bir edildiğini, yüzlerce silahsız, savunmasız insanın devlet güçleri tarafından öldürüldüğünü aktardı.

‘İHLALLER TAVAN YAPTI’

İnsan hakları ihlallerine dair ilişkin sayısal verileri de paylaşan Gazioğlu, “15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından zaten vahim olan durum önceki askeri darbe dönemlerini de geçti.” dedi.

‘İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERİN’

İzmir’de THİV, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İHD İzmir şubeleri, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla İHD İzmir Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TİHV İzmir Şubesi Başkanı Coşkun Üsterci, OHAL ve KHK’ler nedeniyle Türkiye’nin insan hakları kazanımları bağlamında 10’larca yıl geriye gittiğini söyledi.

‘MUHALİF KESİMLER HEDEF HALİNE GETİRİLDİ’

İHD Diyarbakır Şubesi de, TİHV Diyarbakır Temsilciği, Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Tabip Odası, İHD Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, bir yıl önce Sur’da katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi anarak başladı.  2016 yılı itibari ile insan hak ve özgürlüklerindeki ihlallerin OHAL ilanı ile de tavan yaptığını belirten Bilici, “Yayımlanan KHK’lerle hükümet politikalarına eleştirel yaklaşan toplumsal muhalif kesimler hedef haline getirilmiş pek çok toplumsal kesim ağır hak ihlallerine ve mağduriyetlere maruz bırakılmıştır” dedi.

Dersim Barosu da baro binasında basın toplantısı düzenledi. Dersim Baro Başkanı Barış Yıldırım, geçmişten bugüne ciddi hak ihlallerinin yaşandığının altını çizdi. Birçok yerde olduğu gibi Dersim’de de aralarında belediye başkanı, meclis üyeleri ve daha birçok kişinin hukuksuzca tutuklandığını anlatan Yıldırım, “Bütün adli süreçlerde hukuk içinde kalınmalı, adil yargılanma hakkına riayet edilmeli, tutuksuz yargılanmanın esas olduğu gözetilmelidir. Keza haklarında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmadığı halde seçilmiş kişilerin görevden alınması da hukuka aykırıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Hak ihlallerine karşı birleşik mücadele

SONRAKİ HABER

Gök: Türkiye'nin başına örülen bu çorapla mücadele edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...