10 Aralık 2016 14:15

AKP ve MHP'den 'Başkanlık Anayasası' açıklaması

Yeni Anayasa teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulması sonrası, AKP ve MHP basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

AKP ve MHP’nin üzerinde anlaştığı Anayasa değişikliği teklifi, bugün AKP grubu tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 21 maddelik teklifte daha önce AKP, MHP ve CHP’nin üzerinde çalıştığı ve yargı sistemi merkezli Mini Anayasa değişikliğindeki 7 maddede yer aldı.

Teklifin Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından AKP’li Abdülhamit Gül ile MHP’li Mehmet Parsak, Meclis’te ortak basın toplantısı düzenledi. AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinin ardından yürütmede iki başlılık sorunu ortaya çıktığını savundu. Şu an bir hükümet krizi yaşanmamasının AKP’nin iktidarda olması olduğunu ifade eden Gül, koalisyon hükümetleri kurulması durumunda ortaya çıkacak krizin bir rejim krizine dönüşme riski bulunduğunu iddia etti. Gül, yürütmede tek başlı bir irade ihtiyacının zaruri olduğunu söyledi.

‘GÜÇLER AYRILIĞI SAĞLANACAK’

Sundukları 21 maddelik teklifin yasama ve yürütmeyi güçlendiren, yargının tarafsızlığını sağlayan, güçler ayrılığını sağlayan bir içerikte olduğunu ileri süren Gül, metnin bir uzlaşı metni olduğunu ifade etti. Gül, 15 Temmuz sonrası  AKP, CHP ve MHP’nin üzerinde çalıştığı Mini Anasaya reformunda yer alan 7 maddenin de teklife konduğunu belirterek, teklif ile yargının bağımsızlığıyla ilgili mevcut anayasa maddesine “tarafsızlık” ibaresinin de ekleneceğini, HSYK’nın oluşumunda Meclis’in yetki tanınacağını, askeri ve sivil yargı farkının ortadan kaldırılacağını dile getirdi.

Teklif için "Türkiye’ye özgü, hükümet tecrübelerine dayanan bir ortak uzlaşı metni” ifadelerini kullanan Gül, "AKP olarak verdiğimiz bu önerinin Meclis'te güçlü bir destekle kabul edilip milletin önüne geleceğini düşünüyorum” dedi.

BARSAK’TAN ‘TÜRK ANAYASASI’ VURGUSU

MHP’li Mehmet Parsak ise metnin tam mutabakat ile sunulduğunu söyledi. 2011 seçimleri öncesi tüm partilerin seçmene anayasa değişikliği sözü verdiğini, seçimler sonrası Meclis’te Türkiye tarihinin en ciddi anayasa yenileme çalışması yürütüldüğünü belirten Parsak, yapılan çalışmalarda “Türk” ibaresinin anayasadan çıkarılmak istendiğini ifade etti. Mutabık kalınan metinde ise bu hususların hiçbirisinin gündemde olmadığını belirten Parsak, “Anayasamız Türk anayasasıdır. Anayasamızdan Türk ibaresinin çıkarılması söz konusu değildir. Milli devlet, üniter devlet tartışma konusu değildir. Muhtelif maddeler tartışma konusu değildir. Sadece hükümet sistemi üzerinden bir tartışma yürütülmüştür” dedi. Barsak, Anayasa değişikliğine MHP’nin seyirce kalma ihtimalinin de bulunduğunu, ancak bunun yerine "kayda değer müdahalelerde bulunarak, netice aldıklarını” söyledi. 

 Teklifin referanduma taşınacak çoğunlukla Meclis’te kabulü halinde referanduma gideceğine dikkat çeken Parsak, referandum sonucuna ilişkin "Milletin vereceği her türlü kararın MHP’nin başında yeri vardır” diye konuştu.  

1982 Anayasası’nda Cumhurbaşkanı’nın yetkileri genişletilirken, yargılanmasının sadece vatana ihanet suçlamasıyla sınırlandığını ve Meclis’in 4'de 3’ünün oyuyla bu yolun açılabildiğini ifade eden Barsak, verdikleri teklife ilişkin "Sadece vatana ihanet değil, yetkiler onda toplandığına göre suç ayrımı yapılmaksızın bir sorumluluk rejimi öngörülmüştür. Yüce Divan için gerekli misap 3'de 2 olarak değiştirilmiştir” dedi. Barsak’ın teklifi gerekçelendirilirken Suriye ve Irak’taki gelişmeler ile PKK ve FETÖ ile mücadeleden bahsetmesi dikkat çekti.  

ÖNCE KOMİSYONA, SONRA MECLİS’E

AKP’li milletvekillerinin oylarıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan teklif önce Anayasa Komisyonu’nda tartışılacak. Metnin Komisyonda kabul edilen hali Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Genel kurulda her madde için iki turlu oylama yapılacak. Referanduma taşınması için her maddenin ikinci turda 330 oy desteğini alması gerekiyor. Ardından teklifin geneli hakkında iki turlu oylamaya geçilecek. Burada da referandum için teklifin tümünün 330 oyla kabulü gerekiyor. Eğer teklife özel bir ekleme yapılmazsa değişikliğin 60 gün içinde halk oyuna sunulması gerekli. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKAM araştırması: AKP'nin Bölge'de oyları düştü

SONRAKİ HABER

İşte 21 maddelik Başkanlık Anayasası teklifinin tamamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...