10 Aralık 2016 10:55

8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali başladı

8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 10-14 Aralık tarihlerinde beş gün boyunca dünyadan hak mücadelelerine dair hikayeleri izleyiciyle buluşturuyor.

Paylaş

10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününe denk gelen ve 10-14 Aralık tarihlerinde beş gün boyunca dünyadan hak mücadelelerine dair hikayeleri buluşturacak olan 8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali bu sene temel haklara dikkat çekiyor.

Bu sene 10-14 Aralık’ta 8’inci kez gerçekleşen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali ana temasını ‘temel insan hakları’na ayırdı. Documentarist ekibinin düzenlediği festivalde, hak temelli mücadelelere ve ihlallere dair Türkiye’den ve dünyadan onlarca film gösterilecek ve kitle örgütlerinin katılımıyla birçok yan etkinlik gerçekleşecek.

8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali dün akşam, Emek Sineması’nın yıkımına karşı yürütülen mücadelenin anlatıldığı “Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi” belgeselinin Türkiye galasıyla açıldı. Festival programında yer alan filmler arasında, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleşen katliamın kurbanlarını yakınlarının gözünden anlatan filmlerden  22 yıldır cezaevinde adalet bekleyen bir şairin dünyasını bize açan “Gönderen: İlhan Sami Çolak”a, Documentarist 2016’nda Yeni Yetenek Ödülü kazanan “Hatırlıyorum”dan Mali’de İslami cihatçılara direnen müzisyenleri konu alan “Önce Bizi Öldürmeleri Gerekecek”e kadar çeşitli konulara yayılan bir dizi film yer alıyor. Programdaki önemli filmlerden biri de, Honduraslı ekoloji aktivisti Berta Caseres’in bu sene başında katledilmesinin perde arkasını aralamaya çalışan “Berta Yaşıyor” (Berta Vive) adlı belgesel.

Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Tarık Akan’ın anısına Yavuz Özkan’ın yönettiği “Maden” filminin özel bir gösterimin yapılacağı festivalde, ayrıca beş yönetmen tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, insan hakları temalı beş kısa öykünün anlatıldığı “Kıyıdakiler” ile İsviçre’de yaşayan Esen Işık’ın İstanbul’da dışlanmışların hikâyelerini birleştirdiği ilk filmi “Köpek” de programda yer alan filmler arasında.

Geçmiş yıllarda kadın, çocuk, cezaevi, yaşam hakkı, direniş, işçiler ve mülteciler gibi temalara özel bölüm ayıran Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, bu sene ayrım gözetmeden bütün temel haklara dikkat çekmeye çalışacak ve Türkiye’nin yanısıra Pakistan’dan Ekvator’a, Finlandiya’dan Kolombiya’ya, Fas’tan Peru’ya dünyanın dört bir yanından hikâyeleri seyirciyle buluşturacak.
Açık Toplum Vakfı ve Sivil Düşün AB Programı tarafından desteklenen 8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, beş gün sürecek gösterim ve yan etkinlikler boyunca, temel haklarımızı bir kez daha hatırlatacak. SALT Galata, Aynalı Geçit ve Cezayir Salonu’ndaki gösterim ve etkinliklerin tamamı ücretsiz izlenebilir.

FESTİVALDE BUGÜN

Festivalde bugün 15.00’de Yönetmen Ernesto Cabellos’un “Gölün Kızı” adlı filmi gösterilecek. Peru’daki altına hücum döneminin en ateşli zamanlarında su ruhlarıyla iletişim kurma yetisine sahip Nelida adlı And Dağları’ndan bir kadın, bir maden şirketinin annesi olarak gördüğü su kütlesini mahvetmesinin önüne geçmek için güçlerini kullanır. Milyarlarca dolar değerindeki bir altın yatağı Nelida’nın göllerinin altında uzanmaktadır; bu durum çiftçilerin ve Latin Amerika’nın en büyük altın üreticisinin çatışma içerisine girmesine neden olur.

Festivalin ilk gün gösterimleri 17.00’de Yönetmen Carla Valencia Dávila’nın “Vicenta” adlı filmi ile devam edecek. Taşralı bir kadın Bolivya’dan Şili’ye göç eder ve burada hayatını idame ettirebilmek için çamaşır yıkar. Bekar bir anne olmasının yanı sıra yoksullukla da tek başına mücadele eder. Yıllar sonra Pinochet’nin askeri diktatörlüğü döneminde büyük oğlu tutuklanır ve siyasi bir tutsak olur.
“Vicenta” festival kapsamında yarın (11 Aralık) 19:00’da Aynalı Geçit’de de izlenebilir.

BİR KADININ RUHSAL YOLCULUĞU

İnsan hakları temasını öykülerle buluşturan filmlerden biri de “Kıyıdakiler”. Uluslararası platformda başarı kazanmış yönetmenler tarafından kurmaca tarzda çekilen beş kısa filmden oluşuyor. Günümüzdeki en temel insan hakkı ihlallerinden yola çıkan bu beş kısa filmde; sahile vuran mültecilerin eşyalarından, şiddete maruz kalmış bir gencin tuhaf hikâyesine, Ortadoğu’da sınırında, bomba sesleriyle yankılanan bir eve sığınan anne-kızın öyküsünden, İstanbul keşmekeşinde engelleri aşarak yol almaya çalışan bir kahramana ve sürüldükleri köyüne dönmeye çalışan bir kadının ruhsal yolculuğuna eşlik ediyoruz. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TV 10'un kapatılmasına ekoloji örgütlerinden tepki

SONRAKİ HABER

Her yer yıkıldı ‘Yıkılmayan tek yer devlet kurumları'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...