29 Mayıs 2012 12:33

'Hakem' kararını verdi: Emekçi hükmen mağlup

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ndan hükümetin memur maaşları için önerisinin yarım puan fazlası çıktı. Hakem Kurulu’nun kararına göre memur maaşlarına 2012 yılı için yüzde 4 + yüzde 4 zam yapılacak. Sabah saatlerinde toplantının yapılmasını engellemek için 3 konfederasyon arasında yoğun temaslar oldu. A

'Hakem' kararını verdi: Emekçi hükmen mağlup
Paylaş

AKP hükümetinin memurlar için çıkardığı grevsiz toplusözleşme yasasıyla, uzlaşmazlık halinde son sözü söyleyecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, hakkındaki “hükümetin noteri olacak” öngörülerini daha ilk toplusözleşmede gösterdi. Hükümetin yüzde 3.5 +  4’lük zam teklif etmesi ve hizmet kollarına ilişkin neredeyse tüm talepleri reddetmesi üzerine uzlaşmazlıkla sonuçlanan toplusözleşmede, Hakem Kurulu’ndan memurları beklentilerini karşılayacak bir karar çıkmadı.

HÜKÜMET TÜM TALEPLERİ REDDETTİ

Kurulun ilk toplantısından bu yana sessizliğini koruyan kamu işveren temsilcileri, dün yapılan oturumda ağızlarındaki baklayı çıkardılar ve hükümetin sunduğu teklif dışında bir teklifi tartışmamayı önerdiler. Edinilen bilgilere göre 25 Kasım’da yapılan ilk toplantıdan bu yana Kurul’da hükümeti temsilen yer alan bürokratlar dün konuştular. Komisyonun son toplantısı öncesinde akşam saatlerinde söz alan Hazine Müsteşarlığı temsilcisinin “İşkollarının ve konfederasyonların taleplerini dinledik. Ancak bu talepleri karşılamak mümkün değil. Kriz kapımıza dayandı. Bütçe olanakları izin vermiyor. Gündemdeki konuları oylayarak karara bağlayalım” dediği öğrenildi.

TOPLANTI 3.5 SAAT GEÇ BAŞLADI

Konfederasyonlar duruma tepki gösterdiler. Kurulda KESK’i temsilen yer alan konfederasyonun Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Ali Kılıç, kurulun bu şekilde çalışmalarını sürdürmesinin “hükümete noterliğini yapmak” anlamına geleceğini belirterek, diğer konfederasyonlara masaya oturmama çağrısı yaptı.

Daha önce 14.00’te toplanması planlanan ancak 12.00’a alınan bugünkü son oturum, konfederasyonların toplantıya gelmemesi nedeniyle yaklaşık 3.5 saat gecikmeli başladı.

Bu saatlerde KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticileri arasında da yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Toplantıya katılmama yönünde tavır alan KESK ve Kamu-Sen uzun süre Memur-Sen’den yanıt beklediler. Memur-Sen ise öneriyi değerlendirmek üzere ilgili kurullarını topladı.

GÖZLER MEMUR-SEN’DEYDİ

Memur-Sen’den 14.00’e kadar yanıt gelmesi bekleniyordu. Ancak yanıt gelmeyince önce Kamu-Sen, ardından da KESK toplantının yapılacağı Devlet Personel Başkanlığı önünde açıklamalar yaparak Memur-Sen’i de toplantıya katılmamaya çağırdılar. Çünkü yasaya göre Memur-Sen’in de katılmaması halinde toplantı yeter çoğunluk olmadığı için yapılamayacaktı.  

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Üç konfederasyonun ortak tavır alıp görüşmeye katılmaması anlamlı olacaktır. Memur-Sen’in cevabını bekliyoruz. Dileğimiz onların da katılmaması yönünde. Ama, eğer Memur-Sen toplantıya katılırsa biz de toplantıya katılacağız” dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, Memur-Sen’den katılmama yönünde tavır beklediklerini söyledi. Bu yasayla gerçek bir toplusözleşme yapılamayacağının başından belli olduğunu kaydeden Özgen, “Kamu emekçileri olarak hükümetin teklifine 23 Mayıs’ta gereken cevabı verdik. Bugün kuruldan da olumsuz bir sonuç halinde eylemlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Ali Kılıç da, “Kurulda hiçbir talebimiz kabul edilmemiştir. Tavrımız oturmamak yönünde. Kamu-Sen de aynı fikirde. Memur-Sen’den gelecek yanıta göre bu masa şekillenecek”  dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk’u arayarak karar vermek için süre istedi. Daha sonra Memur-Sen’in Kamu Görevlileri Hakem Kurulu temsilcisi Hacı Bayram Tonbul bir açıklama yaptı. 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk’u arayarak karar vermek için süre istedi. Daha sonra Memur-Sen’in Kamu Görevlileri Hakem Kurulu temsilcisi Hacı Bayram Tonbul bir açıklama yaptı. Kamu-Sen ve KESK’in “Hakem Kurulu’na katılmayın” çağrısını değerlendirdiklerini, ancak “süreci tıkamamak” için toplantıya girme kararı aldıklarını belirten Tonbul, “Eğer aynı tutum devam ederse masadan kalkıp konfederasyonumuza geri döneceğiz” dedi.

Memur-Sen’in içeriye girmesiyle toplantı yapmak için yeter çoğunluk sağlandı. Bunun üzerine Kamu-Sen ve KESK temsilcileri de toplantıya girdi. 11 üyeden oluşan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda 2012 yılı memur ve emeklisinin zammı hükümetin teklifinden yarım puan artışla yüzde 4+4, 2013 yılı zammı ise 3+3 olarak 7’ye karşı 4 oyla kabul edildi. Memur- Sen’in önerdiği öğretim görevlisinin 4+4 yönünde karar vermesi dikkati çekti.

KESK üyeleri ise Demirtepe’de GMK Bulvarı üzerinde toplanarak toplantının yapıldığı Devlet Personel Başkanlığı’na yürüdüler. Bir süre bulvarı trafiğe kapatan KESK üyeleri, toplantı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığı önünde oturdular.

ÖZGEN: ‘KARAR ŞİKELİ’

Toplantının ardından açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Hakem Kurulu’nun bu kararla kamu emekçilerinin 23 Mayıs grevinde ortaya koyduğu iradeyi görmezden geldiğini söyledi. Hükümetin toplusözleşme masasında sendikala dayattığı tutumu, hakem heyeti kuruluna da dayattığını belirten Özgen, “Hakem kurulu hükümetin gölgesi ve inisiyatifi altında tutum almıştır. Hakem kurulu bir irade değildir, karar alma yetkisine sahip değildir.

Bu yasayla yapılan ilk toplusözleşme böylelikle ortadan kalkmıştır. Hükümetin oyunu bugün ortaya çıkmıştır. Hakem kurulunun bu kararı şikelidir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın en tehlikeli siber virüsü bulundu

SONRAKİ HABER

Tayland’da hanedana muhalefet 20 sene

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...