10 Aralık 2016 10:41

İnsan Hakları Günü’nde gazetecilere TOMA’lı engel

Silivri Cezaevi önünde toplanmak isteyen gazeteciler ile tutuklu gazetecilerin yakınlarının Silivri’ye girişi polis tarafından engellendi.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

“Gazetecilik Suç Değildir” demek için dokuz meslek örgütünün çağrısı ile Silivri Cezaevi önünde toplanmak isteyen gazeteciler ile tutuklu gazetecilerin yakınlarının Silivri’ye girişi polis tarafından engellendi, bölgeye TOMA sevk edildi. İstanbul Valiliğinin yasak kararıyla engellenenler Silivri Cezaevi yakınlarında açıklama yaptı.

Dünya İnsan Hakları Haftası’nda tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekmek ve onlarla dayanışmak amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen, Basın Enstitüsü Derneği (IPI), PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilciliği Silivri Cezaevi önünde açıklama yapmak istedi. Ancak tutuklu gazetecilerin aileleri ile birlikte cezaevi önünde yapılmak istenen açıklamaya jandarmalar izin vermedi. Tutuklu gazetecilerle dayanışma amacıyla yapılmak istenen basın açıklaması valilik tarafından engellendi. “Gazeteciliğin suç olmadığının” vurgulamak isteyenler Silivri yolunda durduruldu, bölgeye TOMA sevk edildi. ‘Yasak’ kararının İstanbul Valiliği tarafından alındığı bildirildi. Cezaevi giden tüm yollar kapatıldığı için, cezaevi önüne gidilemedi.

Bu engelleme üzerine meslek örgütleri temsilcileri ve aileler, cezaevi yakında açıklama yapmak zorunda kaldı.

'GAZETECİLER TUTUKSUZ YARGILANMALI'

Burada ilk sözü alan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, bir açıklama yaparak içerdeki meslektaşlarını selam göndermek istediklerini ancak bunun engellendiğini söyledi. Olcayto, “Ama ne yazık ki bizi içeriye sokmadılar, cezaevinin yakına bile sokmadılar, bir belge gösterdiler, burada açıklama yapması yasaklanmış, burada açıklama yapılmasını yasaklamış. Biz de 9 meslek örgütü ile birlikte buradayız” dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin 36 gündür cezaevinde olduğunun altını çizen Olcayto, “Yüzü aşkın arkadaşımız halen parmaklıklar ardında, iddianameler ortada yok. Bizim istediğimiz sadece gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve gazeteciliğin suç olmadığını anlatmak. Ama anlamamakta direniyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’de yaşananların hiç birisi yaşanmıyor, bu bakımdan üzgünüz, arkadaşlarımıza selam gönderiyoruz” dedi.

'GAZETECİLER SUÇLU DEĞİLDİR'

Basın meslek örgütleri adına ortak basın açıklamasını okuyan TGS Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Kurtman ise basın özgürlüğü ihlalleri gazetecilere yönelik baskıların OHAL sürecinde çok daha vahim boyutlara ulaştığını ifade etti. 146 tutuklu medya çalışanının bulunduğunu, 176 medya kuruluşunun kapatıldığını aktaran Kurtman, 3 bin gazetecinin işsiz bırakıldığını belirtti. Türkiye’nin acilen demokrasi, insan hakları ve hukukun ilkelerine dönmesi gerektiğini vurgulayan Kurtman, “Gazeteciler suçlu değildir. TGS yaşanan hak ihlalleri ve basına yönelik saldırıların sonra ermesi için mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir” dedi.

'BİR GAZETECİ BİLE HAPİSTE İSE HİÇ BİRİMİZ ÖZGÜR DEĞİLİZ'

Daha sonra söz alan PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, hem PEN adına hem de Cumhuriyet gazetesi yazarı olarak Silivri’de olduğunu söyledi. Oral, “Dünyanın her yerinden dayanışma mesajları var. Hiç kimsenin aklı almıyor burada olanları. Türkiye’de bir cezaevi önünde basın açıklaması yapmamız yasaklanıyor. İfade özgürlüğünün olmadığı bir yerde yaşam hakkı yoktur demektir. Bıraktık demokrasiyi artık yaşam hakkı istiyoruz. Ne ile suçlandığı belli olmayan bir gazeteci bile hapiste ise hiç birimiz özgür değiliz” dedi.

Dışarıdaki Cumhuriyet çalışanları ile cezaevindeki Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin aileleri adına söz alan Gazeteci -Yazar Orhan Erinç gazeteciliğin suç olmadığını ifade etmek istediklerini belirterek “Ama yasaklar burada da bizi buldu” dedi. Erinç, Türkiye’nin ileri demokrasi ile yönetildiğinin iddia edildiği bir süreçte bu engellemenin demokrasi ve basın tarihi açısından çok önemli bir anı olarak kalacağını söyledi. Türkiye basınının kara günlerinin oldukça fazla olduğunu söyleyen Erinç tutuklu meslektaşlarına selam gönderdi.

‘BU GÜNLER DAYANIŞMA İLE AŞILACAK’

Erinç’in açıklamasının ardından meslek örgütü temsilcileri ve aileler Silivri Şehir Merkezi’ne dönerek burada açıklama yaptı. DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, sendikaların ve örgütlerin basit bir basın açıklamasına ve dayanışmasına izin verilmediğini ifade ederek bugünlerin dayanışma ile aşılacağını söyledi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, en demokratik haklarının, hukuksuz bir biçimde engellendiğini ifade etti. Meslek örgütleri ile beraber hareket ederek demokratik haklarını kullanacaklarını belirten Önderoğlu, “Gazetecilik hiçbir zaman demokratik ülkelerde suç olmamıştır” dedi.

'HABERİN SUÇ OLDUĞU GÜNLERDEN GEÇİYORUZ'

IPI Viyana Basın Özgürlüğü Direktörü Steven Ellis ise uluslararası meslek örgütlerinin Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini takip ettiğini göstermek için buraya geldiğini ifade etti. Muhalefetin cezalandırılmasının hem Türkiye hem de dünya için önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Ellis, herkesin düşüncesini özgürce söyleme hakkı ve tutuklu bulunan gazeteciler için hükümete çağrı yapıyoruz dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, uzun süredir demokrasiyle bağdaşmayan durumların yaşandığından söz etti. Basın açıklamasının istihbarata konu olmasını eleştiren Güç, “Haberin suç olduğu günlerden geçiyoruz” dedi.

'TUTUKLU CUMHURİYET YAZARLARININ MESAJLARI OKUNDU'

Basın açıklaması sonrası tutulu bulunan Cumhuriyet gazetesi yazarlarının mesajları aileleri tarafından okundu. Murat Sabuncu mesajında “Bu kadar büyük acılar varken, ülkemde siyasetçiler ve yazarlar cezaevindeyken, Cumartesi annelerinden Asiye Karakoç evladının katilini bulamadan göç etmişken kendim için bir şey istemeye utanırım” dedi.

Akın Atay ise mesajında, tehlikeli ve riskli bir görevi yerine getirdiklerini ifade ederek “Gerçekleri halka aktarmanın bir bedeli var bunu şerefle ödüyoruz” dedi. Musa Kart mesajında “Türkiye ve dünyada sergilenen dayanışma fotoğraflarından çok etkilendim bu fotoğraflara giren tüm dostları sevgiyle kucaklıyorum” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Müjgan Ekin ve Taşkın Yasak nerede?

SONRAKİ HABER

Filistin’i iç politika malzemesi yaptıkları tescillendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...