10 Aralık 2016 08:22

Üç Nokta’dan iki dosya 

Edebiyatta Üç Nokta: “Dil coğrafyanın evidir”

Paylaş

Edebiyatta Üç Nokta, kapağına yaşadığımız baskıyı işaret eden bir çalışmada: “dil coğrafyanın evidir” diyerek kalıcı bir sayı ile okurunu selamladı. Tutuklu yazarlar Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan’a ithaf edilen dergi sunuş yazısında Dağlarca Şiir Ödülü konuşma metnine yer veren Gündoğdu “Kasgarlı Mahmud’un 11. yy’da Arapçanın gölgesinde kaleme aldığı eseri dilin genişliğini, derinliğini, kaydını göstermesi açısından değerlidir. Ve o lügattir dilimizin çocukluğu. Kendi çocukluğumuzu severken başkalarının çocukluğuna da saygı ve sevgi içinde olmalıyız. Budur bize, dilin dile kardeşliğine yakışan. Dil egemenlerin siyasi hırslarının, emperyal kurgularının, ezici planlarının, başka diller karşısında üstünlüğün, baskı aracı bir kırbaç değildir. Yeryüzünde hiçbir dilin birbirinden üstünlüğü yoktur. Bir dili reddetmek bir insanı değil insanlığı reddetmektir. Hayata ve insanlığa karşı çıkmaktır. Dil hayatın ve insanın bizatihi kendisidir. Egemenlerin kontrolündeki dünyevi araçlarla hakikatten uzaklaşmanın tehlikesine karşı dilini seven şiire, sanata, edebiyata okuyarak, daha çok sarılmalı bugün.” diyerek dille kurduğumuz ilişkiyi iktidar ve coğrafya üzerinden açıklarken Yunus Emre, Karacoğlan, Pir Sultan başta olmak üzere yeryüzünün büyük şairlerinin hayat ve eserlerinin evrenselliği karşısında iktidarın zulmünün zalimliğinin faniliğini vurgulayarak dilin önemini işaret eder “Alkışların çoğalttığı onaylı yürütücülere değil bir dili yürüten, görülmez yere götüren, değmeyen yere değdiren şaire, şiire ihtiyacımız var; cennet vaat edip koyu bir cinnetle bizi kurutup çölleştirmek isteyenlere karşı. Yunus Emre’nin yaşadığı yüzyıldaki beyleri, paşaları bilmeyiz ama Türkçenin süt dişlerinin sahibini unutmayız, unutamayız. Sedef kutularda, sırma sandıklarda hediye edilmeyen bu dil; coğrafyamızda bedeli şairlere ödettirilen bir hazinedir.” 

Dem köşesinde ölümünün 8. doğumunun 102. yılında şair Dağlarca’nın “ölü” şiiriyle açılan dergi, Vladimir Nabokov’un “Edebiyat Sanatı ve Sağduyu” adlı zihin açıcı metni ile ilerliyor. Nehir söyleşiyi bu sayı İsmail Mert Başat’a ayıran Üç Nokta’da; Hayri K. Yetik farklı cephelerden kapsayıcı sorular yöneltmiş. İsmail Mert Başat’ın sanatının kaynaklarını irdelememize ve gizli yerlerini açmamıza yol açacak bir söyleşinin ardından Ahmet Telli, Sezai Sarıoğlu ile A. Galip’in, Başat’ın yazın serüvenine farklı yerden yaklaştığı değerlendirmeleri yer alıyor. 

Dergide ayrıca şiirleriyle şair Tuğrul Tanyol, Haydar Ergülen, Veysel Çolak, Muzaffer Kale, Baki Ayhan T., Oya Uysal, Cihan Oğuz, Elif Sofya, Betül Tarıman, Alper Gencer, Gülce Başer, Zafer Zorlu, Onur Sakarya, Can Çelikoğlu, Levent Karataş, Zafer Zorlu yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TYS'den Eren Aysan'a destek açıklaması

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de 'Darbe, Demokrasi ve Gençlik' paneli düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...