09 Aralık 2016 22:12

Amaçlanan, halkın sesini kısmak

Almanya Bad Hersfeld’de SPD’nin düzenlediği etkinliğe katılan Gazeteci Şükrü Taş Türkiye’de basına yönelik baskıları ve yasakları anlattı.

Paylaş

Gazeteci Şükrü Taş, Bad Hersfeld’de SPD’nin düzenlediği etkinlikte, şehir sakinleriyle bir araya geldi.  Hessen Eyalet Milletvekili Torsten Warnecki’nin öncülünde düzenlenen söyleşiye ilgi yoğun oldu. Etkinliğe, şehirde göçmenlerle ilgili çalışmalar yapan Kültürlerarası Merkez (IKUZ) üye ve yöneticileri ve SPD Meclis üyelerinin yanı sıra farklı kurumlardan isimler katıldı. 

Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Warnecki, Gazeteci Taş’a panele katılımı için teşekkür ederek sözlerine başladı. Almanya’dan Türkiye’nin nasıl göründüğünü anlatan Warnecki “Sizin burada olmanız bizim için önemli. Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü konusunda neler yaşandığını daha iyi öğrenmiş olacağız” diyerek sözü Taş’a bıraktı.

Taş ise konuşmasına, 15 Temmuz’dan bu yana kapatılan basın ve yayın kuruluşlarının bilançosunu vererek başladı. Taş, yöneticisi olduğu Hayatın Sesi Televizyonu’nun kapatılma süreci hakkında bilgiler verdi. İşçiler, kadınlar, demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenler açısından Hayatın Sesi TV’nin önemli bir mecra olduğunu ifade eden Taş, televizyonlarının kapatılması ile bu kesimlerin sesinin kısılmak istendiğini belirtti. 

Özgür Gündem gazetesinin kapatıldığını ve Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının temelsiz gerekçelerle cezaevine atılarak gazetenin baskı altına alınmak istendiğini belirten Taş, benzer girişimlerin muhalif Evrensel ve Birgün gazetelerine de yöneltildiğinin altını çizdi. 

Konuşmaların ardından sorulara geçildi. Konuklar “Türkiye halkı, Erdoğan’ın anti demokratik uygulamalarına karşı başarılı olabilir mi? Umudunuz var mı?” şeklinde sorular yöneltti. Taş ise, çocuk istismarı suçunda cezasızlığın önünü açan yasa tasarısının toplumda oluşan tepkiler üzerine geri çekildiğini hatırlattı. Bunun önemli olduğunu belirten Taş, toplumda AKP politikalarına karşı benzer birlikteliklerin oluşturulmasının önemli olduğunu belirtti. 

“AB, Türkiye ile görüşmeleri askıya almalı mı? Bunun faydası olur mu?” şeklinde bir soruya ise Taş, Türkiye-AB ilişkilerinin başlı başına ayrı ve uzun bir konu olduğunu belirterek yanıtladı. “AB görüşmeleri askıya alınmalı mı alınmamalı mı?’ şeklinde bir tartışmadan ziyade size Türkiye halkı ile AKP’nin Avrupaya bakışı arasındaki farktan bahsetmek istiyorum. Erdoğan ve AKP’nin aksine Türkiye halkı yüzünü Avrupaya dönmüş, Avrupa kültürünün evrensel değerlerini genel hatlarıyla benimsemiş bir toplumdur. Bunun, Avrupa ve sizler açısından bilinmesi önemlidir” dedi. (Bad Hersfeld/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

ABD Dışişleri: MANPAD’lara dair duruşumuz değişmedi 

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar dolar değil ikinci el kıyafet bozduruyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...