29 Mayıs 2012 09:29

Gülle Tekstil işçisi Haziran'ı bekliyor

Çorlu’da başta tekstil fabrikaları olmak üzere bütün sektörlerde işçilerin gözü haziran ayında yapılacak zamma bakıyor. Yıllardır aynı ücrete çalışan işçiler, her zam dönemini umutla bekliyor. Bütün sosyal haklarını kaybedip sadece ücrete kalan işçiler, yaşamlarını fazla mesai yapar

Gülle Tekstil işçisi Haziran'ı bekliyor
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu

Çorlu’da başta tekstil fabrikaları olmak üzere bütün sektörlerde işçilerin gözü haziran ayında yapılacak zamma bakıyor. Yıllardır aynı ücrete çalışan işçiler, her zam dönemini umutla bekliyor. Bütün sosyal haklarını kaybedip sadece ücrete kalan işçiler, yaşamlarını fazla mesai yaparak sürdürmeye çalışıyor. Geçtiğimiz ocak ayında birçok fabrika zamları ertelerken haziranda yapacağını açıklamıştı.

Gülle Tekstil İplik fabrikasında işçiler, yıllardır neredeyse aynı ücrete çalışıyor. Daha önce fabrikada örgütlü bulunan TEKSİF Sendikasının fabrikadan tasfiye edilmesinin ardından işçilerin neredeyse tüm hakları gasbedildi. İkramiyeleri ücretlere bölen patron, zamanla ikramiyeleri neredeyse sıfırladı.
İkramiyeleri ücretlere ekledikten sonra, yasa dışı şekilde bordroya da sokmayan patron bu miktarları elden dağıtmaya başladı. Kayıt altına aldığı asgari ücreti bankaya yatıran patron, ikramiye ve fazla mesai ücretlerini ise elden dağıtıyor. Asgari ücrete zam yapıldığında bankaya yatan paranın miktarının arttığını ama elden aldıkları ikramiyenin düştüğünü anlatan Gülle Tekstil işçileri, sürekli aynı paraya çalıştıklarını söylüyorlar.

BİR UMUT HAZİRAN ZAMMINI BEKLİYORLAR

Yıllardır yaşadıkları sorunları fabrika yönetimine ileten işçilere, ya cevap verilmiyor ya da işine geliyorsa git deniyor. Daha önce Çorlu’da sayılı fabrikalardan biri olan Gülle Tekstilin, şimdi en düşük ücret veren fabrika konumuna geldiğini belirten işçilerin gözü haziran zamlarında, Fabrika yöneticilerinin haziranda ücretleri dengeleyeceğini açıklaması işçileri beklenti içine sokmuş durumda.

YENİDEN ÖRGÜTLENMEYİ TARTIŞIYORLAR

Ücretlerinin düşüklüğüne çalışma koşullarının ağırlaşması da eklenince işçiler yeni arayışlara başladı. Gülle Tekstil gibi daha önce sendikalı olan fabrikalarda işçilerin aklına ilk önce sendikalaşmak geliyor. Gazetemize yaşadığı sorunları ve düşüncelerini açıklayan bir grup Gülle Tekstil işçisi, Haziran zamlarını beklediklerini zam yapılmazsa bazı işçilerin işten ayrılmayı bazılarının ise sendikalaşmayı tartıştığını anlattı. Türkiye’de ekonomi büyürken kendilerinin küçüldüğünü aktaran işçiler, fabrikaya sürekli yeni makineler alındığını, yeni  bölümler açıldığını ama işçilerin düşünülmediğini ifade ettiler.
(Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dayatmacı anayasa demokratik olur mu?

SONRAKİ HABER

Kürtaja ancak kadın karar verir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...