09 Aralık 2016 15:42

HDP: OHAL koşullarında anayasa yapılmaz

HDP Milletvekili Garo Paylan, AKP ve MHP’nin üzerine uzlaştığı başkanlık sistemine tepki gösterdi.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de basın toplantısı gerçekleştirdi. AKP ve MHP’nin Anayasa önerisi üzerine yaptığı konuşan Paylan, “Tek adam iradesi için iki adamın bir araya geldiği, yalnızca iki adamın üzerinde konuştukları bir Anayasa önerisiyle karşı karşıya kalacağız. Anayasa değişikliği 79 milyonun ve bütün bölgenin gelecek on yıllarını etkileyecek çünkü ‘tek adam’ bir sefer kurumsallaşırsa, diktatörlük bir sefer yönetimi ele geçirirse, o diktatör ülkesini ya karanlıklara doğru sürükler ya sessizliğe doğru sürükler. Bu da demokrasiden çok daha uzak bir yere savrulmak anlamına gelir” dedi.

OHAL ŞARTLARINDA ANAYASA YAPILMAZ

OHAL şartlarında anayasa yapılamayacağını söyleyen Paylan, “Meclis’in doğru düzgün işlemediği şartlarda Anayasa yapılamaz. Önce Meclis işleyecek, Meclis’teki tüm siyasi partilerin katkı sunabilecekleri bir iklim yaratılacak. Yargının işlemediği şartlarda Anayasa tartışılamaz. Yargı işlemiyor. Yargı üyelerinin üçte biri görevden alındı. Yalnızca biat eden yargı mensuplarının göreve atandığı bir dönemde Anayasa tartışılamaz. Önce yargıdaki taşlar yerine oturtulmalı” dedi.

Gazetecilere ve kitle örgütlerine dönük baskılara da dikkat çeken Paylan, “Basının işlemediği şartlarda, muhalif basının devre dışı bırakıldığı şartlarda, basının tek ses olduğu şartlarda Anayasa tartışılamaz. Basın devrede olacak ki bütün görüşleri ortaya koyabilsin ve fikirler basın üzerinden tartışılabilsin. Kitle örgütlerinin katkısı alınmadan Anayasa yapılamaz. Ülkenin her yerinde kitle örgütleri azaldı ancak hala devredeler, önerileri var fakat o öneriler alınmadan, iki adam bir araya gelmiş Anayasa yapmaya kalkıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘GÜÇ TEK ADAMDA OLURSA, YİNE KANDIRILIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminden sonra yaptığı ‘biz kandırıldık, hata yaptık, Allah bizi affetsin’ açıklamasını hatırlatan HDP Milletvekili, “Siyasi partiler, basın, sivil toplum örgütleri barış sürecinden çıkıp savaş iklimine geçtiği her anda darbe dinamiğinin devrede olduğu konusunda defalarca uyarılar yaptı. Ancak Recep Tayyip Erdoğan dinlemedi. Tek adam ‘kandırılmıştı’. Eğer ki güç yalnızca tek adamda olursa, yine kandırılır” dedi.

MHP LAĞVEDİLMİŞ OLACAK

Anayasa tartışmalarına ilişkin MHP’nin tutumunu da eleştiren Paylan, “Eğer MHP de bu Anayasa destek verecekse, kendini fiilen lağvetmiş olacaktır. Çünkü parlamento devre dışı kalırsa MHP de devre dışı kalmış olur. Bu çerçevede ben MHP milletvekillerinin de bu Anayasa’ya destek vermeyeceklerine inanmak istiyorum. Kendi partilerini lağvetmelerine izin vermeyeceklerini düşünüyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÖSO ve TSK El Bab'a girdi

SONRAKİ HABER

UEFA Avrupa Ligi'nde haftanın oyuncusu Moussa Sow 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...