09 Aralık 2016 12:47

Siviller Halep’ten tahliye edildi

Suriye ordusu sivillerin taliyesi sırasında Halep’in doğu bölgesindeki operasyonlarını askıya aldı.

Paylaş

Suriye ordusunun Halep’in doğusundaki operasyonlarını sivillerin tahliyesi gerekçesiyle durdurduğu açıklandı. Açıklamayı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının düzenlendiği Hamburg’da yaptı. Lavrov, “Suriye ordusunun Doğu Halep’teki askeri operasyonları askıya alınmıştır çünkü sivillerin tahliyesi için büyük bir operasyon yürütülüyor” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığından dün yapılan açıklamada ise 24 saat içinde yaklaşık 8 bin 500 sivilin Halep’in doğu mahallelerinden tahliye edildiği bildirildi. Tahliye edilenlerin 2 bin 934’ünü çocuk.

Açıklamaya göre, kentte 6 hektar genişliğindeki alan mayınlardan temizlendi. BBC ise Halep’teki muhabirine dayandırdığı haberinde, operasyonun yavaşladığını ancak tamamen durmadığını ileri sürdü. Cihatçı grupların elindeki Kalasseh ve el Maadi bölgelerinden gece boyunca top ve silah sesleri geldi.

ABD: BEKLEYİP GÖRECEĞİZ

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Halep’teki durumla ilgili “Başından beri yaklaşımımız Rusya’nın söylediklerini dikkatle dinlemek. Ancak bu sözler sahaya yansıyacak mı görmek için beklememiz gerekiyor” açıklaması yaptı.

Suriye ordusu, bölgenin yüzde 75’ini ele geçirdi. Halep, 2012’de ikiye bölünmüş, hükümet güçleri kentin batısını kontrol altında tutarken cihatçı grupların öncülüğünü yaptığı silahlı muhalif gruplar ise doğusunu kontrol altına almıştı.

ABD, CİHATÇILARI SİLAHLANDIRACAK

Bu arada Rusya Hükümeti Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin Suriye’deki muhaliflere silah verilmesinin önündeki kısıtlamaları kaldırması halinde taşınabilir ‘hava savunma füzeleri’nin (MANPAD) teröristlerin eline geçebileceğini söyledi.

“Tasarının ana amacını, niyetlerini ve detaylarını anlamamız gerekiyor. Elbette bu kararın en kötü sonucu MANPAD da dahil çeşitli silahların teröristlerin eline geçmesi olacak. Bu uluslararası konvansiyonlara aykırı” diyen Peskov, bu tür gelişmelerin sadece bölge için değil, tüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

ABD Savunma Bakanlığının 619 milyar dolarlık 2017 bütçe tasarısı Senatoda kabul edilerek Beyaz Saray’a gönderilmişti.

Tasarıya sonradan eklenen bir madde, belli koşullara bağlı olmak kaydıyla Suriye’deki muhaliflere MANPAD verilmesinin önünü açmıştı.

6 BİN SİVİL ŞEYH MAKSUD’A GELDİ

Halep’in Şeyh Maksud Mahallesi’nde yaşanan çatışmalara rağmen daha güvenli olması nedeniyle, kentin diğer bölgelerinden 6 bin göç oldu. Rudaw’ın haberine göre

26 farklı muhalif grup tarafından hedef alınan mahalle, Suriye ordusu uçakları tarafından da 8 defa bombalandı. Hükümet karşıtı birçok gösteriye katılmaları sonucunda onlarca genç tutuklandı. YPG yetkilileri, sadece bu yılın temmuz ayında Suriye İslam Ordusu (Ceyş’ul İslam) tarafından hardal ve klor gazlı saldırı düzenlendiğini bildirdi. Mahallenin ele geçirilmesine yönelik 20 girişim, YPG tarafından önlendi.

Rudaw’a konuşan Ahmet Berazi adlı mahalle sakini, “Bazen günde 20 defa muhalif güçlerin saldırılarının hedefi oluyoruz. Saldırılar nedeniyle un ve ilaç gibi zorunlu ihtiyaçlar bize ulaşamıyor” dedi. Şeyh Maksud’la beraber 7 mahalle YPG’nin kontrolünde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD iki yılda 50 bin militan kaybetti

SONRAKİ HABER

Galata Fotoğrafhanesi desteğinizi bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...