09 Aralık 2016 12:35

Avrupa HSYK’yı askıya aldı

HSYK’nin Avrupa Yargı Kurulları Ağındaki gözlemci statüsü “bağımsızlığı olmadığı” için askıya alındı.

Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), Avrupa Yargı Kurulları Ağındaki (ENCJ), gözlemci statüsü askıya alındı. ENCJ’nin internet sitesinden duyurulan askıya alma kararının gerekçesi, “HSYK’nin ENCJ’de gözlemci statüsüne sahip olmak için gerekli şartları karşılayamaz hale gelmesi” olarak belirtildi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ HSYK’nin siyasi iktidarla arasındaki bağa dikkat çekerek 15 Temmuz sonrası hakim ve savcıların HSYK tarafından delil olmadan görevden alındığına dikkat çekti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da bunu gördüğünü ifade eden Karadağ, bu nedenle Türkiye’nin gözlemciliğinin askıya alınmasının beklenir olduğunu söyledi.

ENCJ: ADALET BAĞIMSIZ OLMALI

ENCJ ayrıca üyelik şartı ve gözlemci statüsü şartı olarak, kurumların yürütme ve yasama organından bağımsız olmasını adaletin bağımsız olarak uygulanmasında yargının nihai sorumluluğunun üstlenilmesinin gerekli olduğunu da vurguladı. HSYK’nin statüsünü kaybetme nedeni, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası görevinden alınan binlerce hakim/savcının durumu ve haklarında alınan kararlarda asgari uluslararası standartlara uyulduğu konusunda tatmin edici bir bilginin alınamaması olarak açıklandı.

ENCJ, AB ülkelerinde yasama ve yürütmeden bağımsız olan ve yargının bağımsızlığı için çalışan kurum ve kurulları çatısı altında topluyor. AB adayı ülkeler ENCJ çalışmalarına gözlemci statüsüyle katılıyorlar.

Avrupa Parlamentosu da geçen haftalarda Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin durdurulması yönünde tavsiye kararı almıştı.

Kararı gazetemize değerlendiren Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Ankara Aile Mahkemesi Yargıcı Mustafa Karadağ HSYK’nin kurulduğu günden bu yana siyasi iktidarla ilişki içinde olduğuna dikkat çekerek, HSYK’nin yargı bağımsızlığından yana rövanş alma içerisinde olduğunu söyledi. ENCJ’nin ‘askıya alma’ kararının bu ilişki ile alakalı olduğunu ifade eden Karadağ, hükümetin bu kararı da umursayacağını düşünmediğini söyledi.

‘DELİL TOPLANMADAN GÖREVDEN ALDILAR’

Mustafa Karadağ’ın açıklamaları şöyle: HSYK 2014 yılında hükümetin himayesinde kuruldu. O dönem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HSYK üyeleri boy boy fotoğraflar çektirdiler. HSYK böyle seçime gitti ve üyeler göreve başladı. Ellerinde Gülen Camaatiyle ilgili bir çok soruşturma ve şikayet vardı, hiç biri aktifleşmedi. Ne zaman 15 Temmuz darbe girişimi oldu, o gece aktifleşti her şey. 15 Temmuz’un hemen sonrasında binlerce hakim ve savcı açığa alındı. Delil toplanmadan bir çok insan görevinden edildi. Evet bunların bir çoğu suçlu olabilir bir çoğunun Gülen Cemaati ile ilişkileri de olabilir. Gülen Cemaati Türkiye’nin başına gelmiş en büyük felaketlerden birisidir. Türkiye yargısına ve demokrasisine büyük zararı olmuştur. Ergenekon, Balyoz,  KCK davalarında bir çok delil üretilmiştir. Bunların da hesabının sorulması gerekir ama bu hesap da hukuk içinde kalınarak yapılmalıdır... HSYK’nin siyasi iktidarın talimatıyla hareket ettiğine dair ciddi deliller var. Bu kadar tesadüf delil olur. İtiraflarda adı geçen insanlar, YARSAV’a yönelik laflar.. HSYK’nin rövanş alma, hesaplaşma tavrı içinde olduğunu görüyoruz. Bunu Avrupa Birliği de görüyor. Diyor ki; siz bir hakimi azlederken savunma hakkını verdiniz mi? Ona yapılan suçlamayı somutlaştırıp anlattınız mı?. Bunların hiç biri yok. Öyle olunca da birlik kapsamındaki yargı ağı “Benim ilkelerimin egemen olduğu bu toplulukta bu ilkelerin hiç birisine uymayan HSYK’nin varlığı kabul edilmez” diyor.  Şimdi askıya alındığında ne olur... Yargı ağına üye olmadan önceki ve sonraki haline bakmak gerek. Türkiye’nin en azından iç siyasetinde, HSYK tavrında değişiklik olacağını zannetmiyorum. Kaldı ki, birlik oluşumları genelde AB’nin resmi organlarla yaptığı konuşmaların, görüşmelerin sonucunda oluşuyor. Eğer ki olumlu gitseydi bu ilişkiler Türkiye BM’nin söylemlerini, AİHM uyarılarından öğrenebilseydi kuşkusuz çok iyi olurdu. Yani bu ağdan Türkiye’nin  gözlemciliğinin askıya alınmasının Türkiye’deki olumsuz gidişi olumlayacağını sanmıyorum. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Din öğretmeninden öğrencilere hakaret

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Böke: Hükümet idrak edemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...