09 Aralık 2016 12:06

Şirvan’da çatlaklar kille doldurulmuş!

Sendika ve meslek odaları Şirvan’da yaşanan maden katliamına ilişkin ön inceleme raporunu açıkladı.

Paylaş

Şirvan’da 16 işçinin toprak altında kaldığı maden katliamına ilişkin hazırlanan ön inceleme raporu, üretim hızı ve kâr pahasına işçilerin nasıl göz göre göre ölüme itildiğini gösteriyor. Kaymanın gerçekleştiği bölgede şev kaymasının habercisi olan çatlakların gözlemlendiğine dikkat çeken raporda, “Ocak içerisinde, kayma öncesi oluşan çatlakların kil ile doldurulduğu ve meydana gelen çatlakların önemsenmediği” ifade edildi.

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde yaşanan faciaya ilişkin ön inceleme raporu hazırladı. Basamak kayması sonucu 16 işçinin yaklaşık 1.5 milyon ton malzemenin altında kalarak yaşamını yitirdiği faciadaki önlenebilir ihmallere dikkat çekilen rapor TMMOB binasında yapılan basın açıklamasında kamuoyu ile paylaşıldı. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel’in de katıldığı açıklamada raporu sunan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, yaşanan faciadan birkaç gün sonra 4 örgüt olarak facia bölgesine giderek yerinde incelemelerde bulunduklarını belirtti. İşletmede 25 Temmuz günü de benzer bir kaymanın meydana geldiği ve bu olayda can kaybı yaşanmadığını kaydeden Koramaz, ancak iş makineleri ve kamyonların göçük altında kaldığını söyledi. İş kazalarının can kayıpları olmadığında genellikle gizli kaldığını ifade etti.

ÜRETİM HIZI ÖLÜM GETİRDİ

Koramaz, sahada çok eski tarihlerde maden sahası işletmeye açılmadan önce bir heyelan meydana geldiğini gözlemlediklerini ve bu heyelanın en üstteki zayıf birimlerde oluştuğunu dile getirdi. Faciaya neden olan kaymanın, eski heyelanlı saha içerisindeki birimlere doğru yapılan genişleme kazıları sonucu meydana geldiğini belirten Koramaz, yapılan genişleme kazılarının zayıf birimlerde basamak açmak amacıyla yapıldığı, ancak bu kazıların bölgedeki dengeyi bozduğunu söyledi. Olay bölgesinin üst kesimlerinde ve kaymanın gerçekleştiği bölgede denetimlerde rahatça görülebilecek, kaymanın habercisi olan çatlakların gözlemlendiğine dikkat çeken Koramaz, “Ocak içerisinde, kayma öncesi oluşan çatlakların kil ile doldurulduğu ve meydana gelen çatlakların önemsenmediği öğrenilmiştir. Bu bilgiler, şirket tarafından yapılan gözlem ve denetimlerin doğruluğu ve niteliği hakkında soru işaretleri oluşturmuştur. Facia bölgesinde çıplak gözle dahi büyük sorunlar olduğu gözlemlenebilmektedir. Uzmanlık alanlarımıza yönelik yaptığımız gözlemler ve incelemeler sonucu, bu facianın büyük ve önemli ihmaller nedeniyle meydana geldiği kesindir. Emniyet tedbirleri gerektiği gibi alınmamış, basamakların açıları ve yükseklikleri doğru belirlenmemiş, üretim hızını artırmak için işçilerin hayatı tehlikeye atılmıştır” dedi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Raporda, yapılan gözlem ve alınan bilgiler ışığında acilen cevaplanması istenen sorular şöyle sıralandı;

- İlk çatlak oluşumları ne zaman gözlenmiştir?

- Gözlenen çatlak oluşumları için ne tür önlemler alınmıştır?

- Çatlak oluşumlarının gözlenmesi sonrasında deneyimli bir ekip tarafından şev stabilitesi (dengesi) çalışmaları yapılmış/yaptırılmış mıdır?

- Temmuz ayındaki basamak kaymasında zemin hareketlerini (kayma, çatlak) ölçen cihaz raporları detaylı incelenmiş midir? İncelendi ise buna uygun tedbirler alınmış mıdır?

- Olay günü saat 16.00’da zemin hareketlerini ölçen cihazın uyarı verdiği doğru mudur?

- Ocakta en son ne zaman müfettiş denetimi yapılmıştır. Denetim raporlarında bu durumlar belirtilmiş midir? (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar çıplak arama yapan Watsons’ı protesto etti

SONRAKİ HABER

Rize ve Artvin için kuvvetli yağmur ve yoğun kar uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...