09 Aralık 2016 05:28

Sanatın erkek egemenliğe karşı: kadıNgözÜyle sergisi

“Erkek sanatçı, kadın model” hegemonyasına karşı kadın fotoğrafçılar, “kadıNgözÜyle” adlı bir fotoğraf sergisi açtı.

Paylaş

Fotoğraf sanatçısı Niko Guido’nun danışmanlığında kurulan “kadıNgözÜyle” fotoğraf sergisi, 6 Aralık akşamı Gayrettepe’de bulunan KATS sahne de açıldı. Kadın fotoğrafçıların, “Erkek sanatçı, kadın model” hegemonyasına karşı bir duruş sergilemek adına erkek modelleri “nü” tarzda fotoğrafladığı sergide, Türkiye’nin farklı şehirlerden kadınların fotoğrafları yer alıyor. 

Sergide, aralarında mimar, grafiker, bankacı, akademisyen, çevirmen, turist rehberi, doğum fotoğrafçısı, ev hanımı ve emekli kadınların da bulunduğu 19 kadın fotoğrafçının eserleri bulunuyor. Kadın bedeninin metalaştırılması karşısında bir duruş sergilemek amacıyla gerçekleştirilen proje, sanatın ve hayatın her alanındaki erkek egemenliğe karşı bir isyan aynı zamanda. 

‘FARKLILIK YARATTIK’ 

“Kadınların gözünden erkekler nasıl estetik görünüyor?” fikriyle yola çıktıklarını belirten sanatçı Semra Uyar, “Kadın model, erkek fotoğrafçı’ fikrine bir karşı duruş aslında. Fotoğrafları çekmeye başladıkça, çekinenler oldu. Anladık ki biz bunu metalaştırıyoruz. Toplum, kadınları bir cinsel obje olarak ya da çekilmesi gereken estetik bir beden olarak gösteriyor. Biz de gördük ki istesek erkeğin utangaç hallerini de yakalarız. Burada farklılık yarattığımızı düşünüyoruz. Bu proje ile beraber inanılmaz değişik hayat hikayelerine değindik” dedi. 

‘AMAÇ TOPLUMSAL CİNSİYET ALGISINI KIRMAK’ 

Sanatçı Derin Gençer ise, amaçlarının yıllardır süregelen sanat tarihinde “erkek sanatçı kadın model” algısı ile aynı “toplumsal cinsiyet” ve “mahremiyet” algısını kırmak amacıyla böyle bir proje gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Fotoğrafları sergilenen sanatçıların isimler ise şöyle; Bahar Akkoyun, Servet Deniz, Elif Gökçe, Esra Çolak, Nurhayat Yenice, Halime Tural, Jasemin Sadıker, Kler Kasutol, Candan Taşatmanlar, Liriya Lee, Mehtap Bülbül, Meltem Çiftçi, Oylum Bülbül Ananas, Özlem Yıldırım Gözde, Özlem Sezgin, Pınar Derin Gençer, Semra Uyar, Sevinç Doğu Yılmaz, Ülkü Aydın.

Sergi, 20 Aralık 2016 tarihine kadar KATS Sahne’de ziyaret edilebilecek. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Afyon'da yolcu otobüsü devrildi: 30 yaralı

SONRAKİ HABER

Yeni Zelanda'da ırkçı yer adları değiştiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa