30 Mayıs 2012 03:07

Roboski'nin hesabını vereceksin, kurtulamazsın

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BDP'ye yönelik söylemlerine sert yanıt verdi. Kışanak, AKP hükümeti döneminde Kürtlerin, "kutsal devlet" anlayışının en sert şeklini yaşadıklarını söyleyerek, "AKP iktidarı Türkiye tarihinin gelmiş geçmiş en iki yüzlü e

Roboski'nin hesabını vereceksin, kurtulamazsın
Paylaş

Kışanak konuşmasına Cannes Film Festivali'nde En Kısa Film Ödülü'nü "Be Deng" filmi ile alan Rezan Yeşilbaş'ı kutlayarak başladı. "Be Deng" filminin 80'li yılarda Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan insanlık dramına dikkat çektiğini belirten Kışanak, "Cezaevinde tutuklu bulunan eşine bir çift ayakkabı götürmek isteyen ancak Türkçe bilmediği için konuşamayan Zeynep'in dramını anlatıyor. Ancak Be Deng hayatımızda bir gerçek olarak yaşıyor. Halen cezaevlerinde insanlar Kürtçe yazdıkları metinleri dışarı çıkaramıyor. Halen mahkemelerde Kürtçe konuşmak isteyen insanların mikrofonu kapatılıyor sessizliğe mahkum ediliyor. Bu Türkiye'nin alnındaki bir kara lekedir. Bunun bir an önce tarihe kavuşması gerekiyor. Kürt halkının da dilini sınırsız bir şekilde hayatın her yerinde kullanması gerekiyor" dedi.

KALLEŞ YANITI

Türkiye'de 14 yurttaşın kayıtlı bir şeklide AKP hükümeti döneminde polisin kullandığı gaz sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Kışanak, "2 gün sonra Metin Lokumcu'nun ölüm yıldönümü. HES'lerin yapılmasına karşı çıktı, Başbakan'ı protesto etti diye polis müdahalesi sonrası yaşamını yitirdi. Açıkça bunlar bir cinayettir ama şimdiye kadar yargıda hiçbir sonuç alınamamıştır. AKP iktidarı Türkiye tarihinin gelmiş geçmiş en iki yüzlü en sahte ve kalleş iktidarıdır. Utanmadan her gün yalan söylüyorlar bu millete" diye kaydetti. "Yurttaşlar kutsal devlet anlayışının en katliamcı, otoriter yönünü yaşıyor" diyen Kışanak, AKP hükümetinin 10 yıldır kutsal devlet zihniyeti ile hareket ettiğini söyledi. Kışanak, "Halka karşı suç işleyen yetkilileri yargılayamamış iktidar kalkıp her gün ben halk için yapıyorum deme yüzsüzlüğünü her gün sahneliyor. Eğer birey kutsal devlet anlayışına hizmet ediyorsa yaşama hakkına sahiptir ama hizmet etmiyorsa yaşama hakkı elinden alınabilir diyen AKP hükümeti bunu uyguluyor. Çünkü kendisi bizzat devlet olmuştur. Tutuklama, cop, panzer, tank dışında hiçbir yüzünü görmediğimiz devletin kendisidir. Bunun şimdiye kadar mahkum ettik şimdi de AKP şahsında mahkum edecek kadar güçlü bir mücadelenin sahibi olacağız" dedi.

'YASAMA AKP DİKTATÖRLÜĞÜNÜN ESİRİ ALTINDA'

AKP hükümetinin "ikiyüzlü", "yalancı" ve "riyakar" olduğunu söyleyen Kışanak, "Devlet bilmediğimiz tanımadığımız soyut bir şey değildir. Devlet, iktidardır, polistir, yargıdır, meclistir. Bunların hepsi AKP yönetimindedir. Bunların hepsi halkımıza zulüm ediyorlar. Meclisin 3 partisi tutuklu milletvekillerini serbest bırakalım diyor. AKP istemediği için Meclis başkanı bile pes etti. Yasama AKP diktatörlüğünün esiri altında. Yargı, AKP'nin talimatı ile çalışıyor. El ele kol kola askeri vesayetle mücadele ettik derken kendileri bunun gerçek temsilcisi haline geldiler. Devletin bütün kurumları Başbakan'ın otoriter, ırkçı, faşizan emri altında çalışıyor. Bu devlet bu anlamda meşruiyetini yitirmiş bir devlettir" diye kaydetti.

'HİTLER'İN RUHU AKP'DE YAŞIYOR'

Hitler'in hükmetme konusunda hastalık olduğunu söyleyen Kışanak, "Şu anda Hitler'in ruhu AKP hükümetinde yaşıyor. Kürtlerin yaşadığı bölgelerde polis insan öldürebilir diyen bir yargı var bu ülkede. Çıksınlar şerefliler ise açıklasınlar. TMK'dan cezaevinde yer alanların neredeyse tamamı Kürt değil mi? Kürtleri cezaevine koymak için yasa çıkardınız. Bu kutsal devleti eleştiremiyorsunuz. Dokunamıyorsunuz. 5 ay geçmiş niye katilleri yargı karşısına çıkarmıyorsunuz" diye kaydetti. Hükümetin Roboski'de izlediği politikanın da bu olduğunun altını çizen Kışanak, zihniyetin arkasında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

'SENİN LAF SALATANDA ROBOSKİ'NİN SORUMLULARI YOK MU'

Kışanak, Erdoğan'ın Roboski ile ilgili önemli açıklama yapacağı yönünde milleti beklettiğini, ancak grup toplantısında yaptığı konuşmada hiçbir şey söylemediğini belirterek, "Katiller nerede. Senin laf salatanda bu yok mu? 5 aydır ortada gezmişsin bu mudur gereğini yapmak. Bunun hesabını soracağız size. Fazlaca edebiyat yapmayın. Çıkıp isimlerini AKP Genel Merkezi'ne asacağım. 53 kişi AKP döneminde gösteri hakkını kullandı diye polis tarafından katledildi. Nerde bunların katilleri. İstiyorsa listeyi asarız. Kaç çocuk katledildi bu memlekette. Unuttuk mu 18 aylık Mehmet Uytun'u. Sen iktidarını kan içinde kuran bir iktidarsın. Kalkıp kimsenin acıları üzerinden siyaset yapma" dedi.

'ROBOSKİ'NİN ARKASINDA ERDOĞAN VAR'

Erdoğan'ın Başbakan olduğunu ve 10 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatan Kışanak, Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirdi. Kışanak, "Tam 5 ay geçmiş katliamın üzerinden. Savaş uçakları ile yaptığınız ortada sorumlular yok. Biz çocuk muyuz? Biz senin arkanda sana biat edenler kadar meczup muyuz? Roboski'den bu yana 880 kişi cezaevine konuldu ama 5 tane adamı çıkaramadınız yargı karşısına. Kimdi bu komuta merkezinde olanlar. Uçakları kim kaldırdı? Yargı süreci deyip duruyor. Sorumluları görevden alamıyor. Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısı gösterdi ki Roboski katliamının arkasında bizzat Erdoğan vardır" dedi. Türkiye siyasi tarihinin en seviyesiz siyasetçilerinin hükümette olduğunu söyleyen Kışanak, Başbakan Erdoğan'ın ne söylediğini bilmediğini kaydetti. Kışanak, "Bunları bilerek söylüyorsan Türkiye siyasi tarihinin utanç sayfasında yer alacak kadar iğrenç şeyler kullandın. Nekrofoli diyor. Bu kavram ölülerle cinsel istismar içine giren kişilere kullanılır. Bir sapkınlıktır. Böyle bir kelimeyi ağzına alacak kadar seviyesiz bir siyaset yapıyor. Bu kelimenin kendisi Roboski'de katledilen 34 insana en büyük hakarettir. Onların ölü bedenlerine yapılmış bir hakarettir. Bu ne seviyesizlik, terbiyesizlik, utanmasızlıktır" ifadesini kullandı.

'HESABINI VERECEKSİN'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partilerine yönelik yaptığı hakaretleri kendilerine iade ettiğini söyleyen Kışanak, Erdoğan'ın konuşmasında Roboski katliamına ilişkin hesap vermek yerine gerekçelerin altına sığındığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ı hiçbir gerekçenin kurtaramayacağını söyleyen Kışanak, "Bu katliamın hesabını vereceksin. Bundan kurtulamazsın. Sen Başbakansın niye bu ülkede barışı sağlamıyorsun. İnsanlar çözüm önerilerini sunuyor. Başbakan 'derman varsa söyleyin' diyor. Sen derman aramıyorsun ki sen belanı arıyorsun. Çözüm konusunda onlarca proje var. Ama hepsini elinin tersi ile itip. Daha fazla ben öldürüp bitireceğim hevesine kapılmıştır" şeklinde konuştu.

'BU ÜLKEDE NEHRİN YANINDA BEDENİNİ ATEŞE VERİP ÖLÜMÜ BEKLEYEN İNSANLAR VAR'

Kimsenin acılar üzerinden siyaset yapmaması gerektiğini söyleyen Kışanak, bu hakkın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da olmadığının altını çizerek, "Sen hesap vermesi gereken yerde oturuyorsun. Acıları yarıştırmak çözümsüzlük siyasetidir. Senin ölün benim ölüm dersen buradan milliyetçilik çıkar. Buradan binlerce öykü anlatabiliriz ama bu yöntem yanlış. Başbakan zerre kadar insan yaşamına saygı duyuyorsa kurumlardan belgelerini isteyebilir. Bu ülkede yapılan hukuksuzluğa karşı yüreği öfke dolan ama eline silah alıp dağa gitmeyip Dicle Nehri'nin yanı başına bedenini yakıp ölümü bekleyen insanlar var. Bunları da öğren. Senin politikana isyan edip bedenini ateşe veren insanlar var" dedi.

ÖNCE VUR EMRİ ŞİMDİ SUS EMRİ

Kışanak, hükümetin önce vur emrini verdiğini şimdi ise sus emrini verdiğini söyleyerek, "Konu birazcık tartışıldı beyefendi rahatsız oldu. Katliam yapmak serbest hesap sormak yasak. Başbakan konuşması ile bunu yapmaya çalışıyor. Biz senin zihniyetinde çok Başbakan gördük. Susmadık susmayacağız da. Senden hesabını soracağız" dedi. AKP içinde bulunan milletvekillerine seslenen Kışanak, "Zerre kadar insanlık duygunuz varsa susmayın. Ortada paramparça olmuş 34 sivil insanın bedeni var" diye kaydetti. Basının ise yanlışın üzerine gitmenin varlık nedeni olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan'ın susturma girişimine karşı kalemlerini güçlü kullanmaları gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN'IN FİGÜRAN BAKANLARI

Konuşmasının devamında Sezai Karakoç'un şiirlerinden bir dörtlük okuyan Kışanak, "Çıkıp bir adet bakan, ölen insanlara 'figüran' diyor. Sen nasıl bu kadar yüreğindeki açık eden ya da AKP'nin gerçek yüzünü gösteren gerçek bir aktörsün. AKP'nin bazı bakanları Başbakan'ın figüranı olarak konuşuyor. Kaçakçılığı kimse meşru gösteremezmiş. İnsaf ya. Bunu söylemeye nasıl diliniz varıyor. Bu lafları söyleyen bakana bağlı kaçakçılık ve organize suçlar bürosunun resmi verilerine göre İstanbul, Ankara, Kayseri hepsinden birincidir. Bunları görmeyeceksin, bunlarla işbirliği yapacaksın sonra da bu konuşmayı yapacaksın" dedi. AKP hükümetinin ekonomiyi büyük göstermek için kayıt dışı ekonomiye müdahale etmediğini söyleyen Kışanak, "En büyük kaçakçılık servet kaçakçılığıdır. Bunun en büyüğünü de Başbakan Erdoğan yapıyor" diye kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasında sürenin dolmasına rağmen yayını kesmeyen Meclis Tv, Kışanak'ın konuşmasında ise sürenin dolması üzerine hemen yayını kesti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

BDP'lilere 'kalleş' dedi

SONRAKİ HABER

BDP’nin bu kez de Maraş yöneticileri tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...