08 Aralık 2016 09:02

Yunanistan’da genel grev günü

Yunanistan'da işçi ve emekçiler Troyka'nın dayatmalarına karşı özel sektör ve kamuda genel greve çıktı.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da işçi ve emekçiler bir kez daha genel greve gitti. Özel sektör ve kamuda gerçekleştirilecek genel grev kararı Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) tarafından alınmıştı. Troykanın dayattığı yeni baskı yasalarına karşı yapılacak genel greve mücadeleci işçiler cephesi (PAME) de katıldı.

İMF, AB ve AB Merkez Bankası’ndan oluşan troyka Yunan hükümetinden 4,2 milyar avroluk yeni tasarruf paketleri isterken, Yunanistan Sanayiciler Birliği ise ücretlerin daha fazla düşürülmesini, toplu işten atmaların yasallaştırılmasını, toplu sözleşmelerin bütünüyle ortadan kaldırılmasını, lokavt hakkıyla beraber sendikal hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasını dayatıyor.

PAME AYRI EYLEM DÜZENLEDİ

Krizden çıkış politikaları olarak sunulan yeni önlemlerin hayata geçirilmesi durumunda yoksulluk ve işsizliğin artacağını vurgulayan konfederasyonların, özel ve kamu sektöründe ilan ettikleri genel grevin tüm ülkede yaşamı felç ettiği belirtiliyor. Genel grev nedeniyle Başkent Atina’da bugün değişik gösterler örgütlendi. Konfederasyonlar saat 11 sıralarında Pedion Tuareos meydanında PAME  ise saat 10.30’da Omonia meydanında toplandı. Meclis dışında yer alan sol örgüt ve partilerin yanında bazı sendika şubeleri de ulusal müzenin bulunduğu yerde bir araya geldi. PAME konfederasyonların uzlaşmacı bir politika izlediklerini söylüyor ve eylemi sadece kendi güçleriyle yaptı.

EYLEMLERE KATILIM ÜLKE ÇAPINDA YOĞUN OLDU

Başta Atina olmak üzere ülke genelinde yapılan protesto gösterileri oldukça kitleseldi. Atina’da yapılan her üç gösteri de katılım oldukça yoğun oldu. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşleri meclis önünde son bulurken bütün yürüyüş kortejlerinde AB, IMF ve hükümet karşıtı sloganlar atıldı ve çok sayıda pankart taşındı. Yunanistan Komünist Partisinin etkinliği altında bulunan mücadeleci işçiler cephesinin (PAME) kortejinin oldukça kalabalık olduğu gözlendi. PAME’nin miting alanında yapılan konuşmalarda sermayenin tüm Yunanistan'ı işçi ve emekçiler için cehenneme çevirdiği vurgulanarak işçi ve emekçilerin mücadeleye devam edecekleri söylendi. Gösterilere öğrenci gençliğin kitlesel katıldığı gözlendi.

ADALARA SEFER YAPILMIYOR

Genel grev nedeniyle; Şehir içi toplu taşıma araçları belli aralıklarla çalışırken, şehirler arası tren seferleri bütünüyle durdu. Liman ve Gemi Çalışanları Sendikası ise yaptığı açıklamada kendi grevlerinin 48 saat süreceğini duyurdu ve adalara  hiç bir gemi seferinin yapılmadığını; yarın da yapılmayacağını belirtti.

EĞİTİMDEN SAĞLIĞA ÜLKEDE HAYAT DURDU

Genel grev nedeniyle hastaneler de çalışmadı ve sadece acil vakalara bakıldı. Bu arada hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşları, belediyeler, valilikler, bankalar, mahkemeler, kapalı kaldı. Greve egitim emekçileri bütün ülkede eğitimi durdurarak katılırken, grevin özel ve kamu sektöründe ülke genelinde etkili geçtiği belirtiliyor. Atina’da bir çok mağaza zinciri önünde sabah saatlerinde bildiriler dağıtıldı ve iş yerlerinin açılmasına izin verilmedi.

Genel grev nedeniyle başta Selanik, Patra, Larisa gibi kentler olmak üzere büyük adaların tümünde de eylemler yapıldığı öğrenildi. 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Valiliği, KESK’in mitingini yasakladı

SONRAKİ HABER

Dünya 2016 yılında Twitter'da bunları konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...