07 Aralık 2016 18:48

Müftülük sitesindeki ayrımcı ifadeler meclis gündeminde

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Müftülüğü’nün sitesinde Yeni Camii tanıtılırken kullanılan ayrımcı ifadeleri Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

İstanbul Müftülüğü’nün sitesinde Yeni Camii tanıtılırken kullanılan “Pis bir Yahudi ve Hıristiyan mahallesiydi...” gibi ayrımcı ifadeleri Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Garo Paylan Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a konu hakkında soru önergesi sundu.

Garo Paylan sitedeki ifadeleri alıntılayarak konuyu aktardı: İstanbul Valiliği İl Müftülüğü’nün web sayfasında, tarihi camilerin tanıtıldığı bölümde Yeni Camii’nin tarihi anlatılırken şu ifadeler kullanılmıştır: “Camiinin inşası için seçilen Bahçekapı çevresi o tarihlerde gümrüğe ve limana yakınlığı dolayısıyla bir ticaret yeri, oldukça sıkışık, aynı zamanda pis bir Yahudi ve Hıristiyan mahallesiydi. (...) Aradan yıllar geçti ve çevreyi yine Yahudi evleri kapladı, her yer mezbelelik halini aldı.”

Sosyal medyada, bu ifadelerin ifşa edilmesi ve İstanbul Müftülüğü’nün eleştirilmesinin ardından Müftülüğün, ifadeyi düzeltmek yerine, arşiv niteliğinde açık tutulan eski web sayfasına erişimi engellediğini belirten Garo Paylan, bunun yerine Müftülüğün yeni sitesinin duyurusunu yerleştirdiğine dikkat çekti.

Paylan Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1. İstanbul Müftülüğü’nün resmi web sayfasında yayınlanan bu metinle, metni yazan ve yayınlayan kişilerle ilgili İstanbul Valiliği İl Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir soruşturma açılmış mıdır?
2. İstanbul Valiliği İl Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda bir açıklama yapacak ve özür dileyecek midir?
3. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Müftülüğün, Müslüman olmayan halklara karşı kullandığı bu dilin ayrıştırıcı, aşağılayıcı ve nefret söylemi içerdiğini düşünüyor musunuz?
4. Yukarıda bahsi geçen metin göz önünde bulundurularak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye’nin Sünni Müslüman olmayan halklarına yönelik tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İtalya Başbakanı Matteo Renzi itsifa etti

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet savcısına silahlı saldırı girişimi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...