07 Aralık 2016 15:39

Tarihi Halep merkezi cihatçılardan alındı

Tarihi Halep merkezinde cihatçıların direnişinin kırıldığı ve militanların güneye doğru kaçtığı, Suriye ordusunun da kontrolü sağladığı öğrenildi.

Paylaş

Suriye ordusunun Halep’in tarihi merkezinde cihatçıların direnişini kırdığı ve militanların güneye doğru kaçtığı aktarıldı. Rusya merkezli Ria Novosti’ye konuşan milis kuvvet üyesi “Silahlı grupların Halep’in tarihi bölgesinde kalan kısmı tamamen püskürtüldü. Düşman yenildi ve teröristlerin güney kısımlarda olan mevzilerine doğru kaçmaya başladı” dedi.

Suriye resmi haber ajansı SANA da ordunun ve müttefiklerinin dün sabah saatleri itibariyle kent merkezinde bulunan Halep Kalesi’nin kuzeyindeki 2 mahallede (Bab el Hadid ve Aqyul) kontrolü sağladığını duyurdu.

Tarihi Halep Kalesi’nin etrafındaki bölge, yaklaşık dört yıldır el Nusra, Ahrar’uş Şam gibi cihatçı grupların kontrolü altındaydı. Böylece Suriye ordusu, Doğu Halep’in üçte ikisinden fazlasını ele geçirmiş oldu ve kentin tamamını geri almak için ilerleyişini sürdürüyor.

‘İYİCE KÖŞEYE SIKIŞTILAR’

Cihatçı muhaliflere yakın Suriye İnsan Haklarını Gözlemevi (SOHR) de ordunun yeni kazanımlarını doğruladı ve militanların eski Halep’in diğer bölgelerine doğru kaçtığını belirtti. Gözlemevi, Suriye ordusunun Halep’in doğusunda, stratejik önemdeki el Şaar da dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini de duyurdu. Gözlemevinin Başkanı Rami Abdelrahman AFP’ye yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin muhalifleri “İyice köşeye sıkıştırmış” olduğunu belirtti. El Şaar Halep Uluslararası Havaalanına da yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunuyor. Suriye devlet televizyonu Halep Uluslararası Havaalanının da tamamen ele geçirildiğini duyurmuştu. 

Son aylarda Halep, ordu ile cihatçı militanlar arasında en önemli savaş alanlarından biri haline gelmişti. Yerel medya kaynaklarına göre şu anda Suriye ordusu Halep’in doğu kısımlarının yüzde 65’ten fazlasını kontrol altında tutuyor.

RUS ALBAY HALEP’TE ÖLDÜ

BU arada Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’nin Halep kentinin batı mahallelerinde militanların açtığı ateş sonucunda yaralanan bir Rus askeri danışmanının hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Rus Askeri Danışman Albay Ruslan Galitskiy, ‘muhalif’ olarak nitelendirilen cihatçı militanların Halep’in batı kesimlerindeki yerleşim yerlerinde açtığı ateş sonucu ağır biçimde yaralanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Açıklamada, Suriye’deki Rus askeri danışman ekibinin üyesi olarak görevlerini yerine getiren Galitskiy’e ölümünün ardından devlet nişanı verildiği kaydedildi.

SİVİLLER GERİ DÖNMEYE BAŞLADI

BBC’nin haberine göre cihatçıların elinde bulunan bölgelerde ordu kuşatması altında hâlâ 100 bin civarında sivil bulunuyor. Bu bölgelerde ciddi gıda sıkıntısı yaşanıyor ve çalışır durumda bir hastane de bulunmuyor.

Öte yandan sivillerin, ordunun geri aldığı bölgelere dönmeye başladığı da belirtiliyor, ancak kent oldukça harap olmuş durumda. Geri dönülen mahallelerden biri Hanano Mahallesi.

ABD, CENEVRE’Yİ İPTAL ETTİ!

Öte yandan ABD, Halep ile ilgili dün Cenevre’de yapılması planlanan toplantıya katılmayacaklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Biz henüz bir araya gelerek yapacağımız görüşmelerle yapıcı bir sonuca varacağımızı düşündüğümüz bir noktada değiliz” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise konuyla ilgili, “Bu, muhaliflerin nefes alması ve toparlanması için zaman kazanma adımına benziyor” diye konuştu. 

Bu açıklamalardan bir süre sonra iki bakanın Almanya’nın Hamburg kentinde görüşeceği duyuruldu. Gazetemiz baskıya girdiğinde görüşme henüz gerçekleşmemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Brexit 18 ayda tamamlanacak

SONRAKİ HABER

İsrail Şam’ı vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...