07 Aralık 2016 14:38

Gazeteci Güleş tutuklandı, gerekçesi haberleri!

Haber takibi yaptığı sırada adliyede gözaltına alınan Gazeteci Mehmet Güleş, yaptığı haberler gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Paylaş

Elazığ Adliyesi’nde 5 Aralık’ta haber takibi yaptığı sırada ‘hakkında arama kararı var’ denilerek gözaltına alınan gazeteci Mehmet Güleş, Emniyet Müdürlüğü’nde işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Emniyette susma hakkını kullanan Güleş, savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Güleş’in yaptığı haberler ve haber kaynakları ile yaptığı görüşmeleri gerekçe göstererek, tutuklama kararı verdi.

HABER FAALİYETLERİ SIRALANDI!

Güleş’in tutuklanmasına KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda muhabirlik yaptığı dönemdeki haberler, Facebook paylaşımları ve haber kaynakları ile yapılan haber görüşmeleri gerekçe gösterildi. Güleş’in, 24 ve 25 Aralık 2015 tarihinde 14 yaşında katledilen bir kişinin cenaze töreninin haber takibini yapması, 26 Aralık 2015 tarihinde Karakoçan’da yapılacak olan Roboski anmasına ilişkin haber kaynaklarından görüntü ve fotoğraf istemesi delil gösterildi. Güleş’in tutuklanmasına gerekçe yapılan haber görüşmelerinden bazıları şöyle:

- Şubat 2015’te Diyarbakır’daki eylemler sırasında muhabir arkadaşına nerede olduklarını sormak

- Şubat 2015’te KJA’da yapılan basın toplantısı haberini takip etmek

- 11 Mart 2016 tarihinde Newroz haberi için haber kaynakları görüşme yapmak

- 15 Mart tarihinde gözaltına alınanlara ilişkin telefonla yapılan görüşmeler ve gözaltına alınan kişilerin isimlerini istemek

- 15 Mart tarihinde yaşamını yitiren bir yurttaşın ölümüne ilişkin cenazenin ne zaman yapılacağını sormak

- 16 Mart 2016 tarihinde Vedat Bingöl adlı bir yurttaşın gözaltına alınmasına ilişkin yapılan telefon görüşmesi

- Yapılan bir panele ilişkin üniversite arkadaşı R.C.’den görüntü istemek

- Çeşitli tarihlerde televizyon programlarına bağlanarak sokağa çıkma yasağı döneminde Silopi’de yaşananlara ilişkin bilgi aktarmak

- 8 Eylül 2015 tarihinde Dersim Pülümür yolunda PKK’liler tarafından alıkonulan Semih Özbey isimli askerin babası ile yaptığı görüşmenin notları

‘BEN GAZETECİYİM’

Gazeteci Güleş savunmasında, “Ben bir gazeteciyim. Benim yaptığım bütün faaliyetler gazetecilik faaliyetleridir. Bugüne kadar neden bu kadar bekletildi. Hatta yakalandığımda da gazetecilik faaliyeti yürütüyordum. Bana atılı suçların hiçbirini kabul etmiyorum” dedi.

GAZETECİLİK YASADIŞI FAALİYET GİBİ GÖSTERİLDİ

Güleş’in Avukatı Ali Cemal Zülfikar da mahkemede “Müvekkilim İletişim Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi. Şu anda da gazetecilik yapıyor. Tapelerin tüm içerikleri tamamen gazetecilik konuşmalarıdır. Kendisi adliyede haber takibi yaparken kolluk tarafından, ifaden var, diye çağrılarak ‘Örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan ifadesi alınmıştır. Teknik takip Mayıs ayına kadar sürmüştür. Mayıs ayından bugüne kadar hiçbir işlem yapılamamıştır. İletişimin tespitinde, “X kişiyle yapılan görüşme” ibaresinde aslında kiminle iletişim kurduğu belli. Ancak bu şekilde nitelendirme ile sanki yasa dışı faaliyet içerisindeymiş gibi gösterilmeye çalışılmıştır” tutuksuz yargılama talep etti.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, gazetecilik faaliyetlerini sıralayarak tutuklamaya hükmetti. Güleş, Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Belediye kamyonunun ezdiği öğrenci hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kolombiya, öldürülen çocuk için sokaklarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...